Bronzul este sănătos? Informații și răspunsuri de la medicul dermatolog. Mituri celebre demontate

Cele mai cunoscute mituri demontate rând pe rând
Bronzul este sănătos? Informații și răspunsuri de la medicul dermatolog. Mituri celebre demontate

Este sănătos bronzul? Ar trebui să folosim protecție solară chiar și atunci când este înnorat? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care veți găsi răspuns în materialul următor. Unele dintre cele mai cunoscute mituri despre expunerea la soare sau protecția solară au fost demontate rând pe rând de medicul specialist. Când trebuie reaplicată crema cu SPF, de ce este importantă utilizarea ei, dar și multe alte precizări importante în acest articol.

Este bronzul sănătos? Ce spune dermatologul

De-a lungul timpului au circulat tot felul de mituri potrivit cărora nu e nevoie de protecție solară, dacă este înnorat sau dacă stai sub umbrelă. În realitate acestea sunt de fapt niște informații greșite. Utilizarea protecției solare este importantă, indiferent de locul în care alegi să stai la plajă.

„Există, din păcate, o serie de convingeri păguboase pentru sănătate, cum că bronzul, atât timp cât pielea nu se arde, este sănătos sau că nu ai nevoie de protecție solară când stai la umbră sau când nu e soare afară. Este complet greșit. Bronzul nu este sub nicio formă sănătos, iar razele UV sunt prezente tot timpul, la fel pericolul pe care-l reprezintă pentru pielea noastră. Este mare nevoie de informare corectă. Recomand ca fiecare să cearnă cu atenție sursele din care se informează – cel mai bine, cereți sfatul unui specialist”, explică Dr. Anca Stanciu medic primar dermatolog la clinica Dr. Leventer Centre.

Dr. Anca Stanciu
Dr. Anca Stanciu

Specialistul atrage atenția asupra faptului că protecția solară trebuie folosită zi de zi, în orice anotimp și chiar dacă nu e soare.

E nevoie de protecție solară, dacă stai sub umbrelă?

  • Ai nevoie de protecție solară, dacă ai o piele închisă la culoare? „Toate tipurile de piele au nevoie de protecție”, spune medicul.
  • E nevoie doar vara de protecție solară? „Vara, razele UV sunt mai puternice, este adevărat, dar ele sunt prezente în toate anotimpurile și ne pot leza pielea de fiecare când ieșim din casă”, adaugă specialistul.
  • Protecția solară trebuie folosită și atunci când e înnorat, pentru că razele UV pot penetra plafonul norilor.
  • Protecția solară trebuie folosită chiar și atunci când stai sub umbrelă la plajă, pentru că razele sunt reflectate de nisip și de apa mării și ajung să-ți afecteze pielea.
  • Bronzul este sănătos? „Bronzul este efectul vizibil al acțiunii distructive pe care razele UV o au la nivelul pielii noastre. Nu este sub nicio formă sănătos”, spune medicul dermatolog.

Citește și Cremă hidratantă sau protecție solară? Ce trebuie să aplici mai întâi, de fapt. Ordinea pe care nu ai respectat-o niciodată

Alte sugestii și recomandări de la medicul dermatolog

  • Spf 30 sau Spf 50? Ambele se pot folosi. Spf 30 este minimum recomandat. E bine de știut că un factor de protecție mai ridicat oferă o protecție mai mare.
  • Crema Spf se reaplică la plajă, dacă stai mai mult de o oră sau dacă intri în apă.
  • Hainele ne oferă protecție? „Este parțial adevărat, pentru că dacă purtăm o bluză subțire, razele UV pot pătrunde prin țesătură și atunci, ar fi bine să aplicăm crema înainte de a ne îmbrăca”, explică medicul.

Citește și Poți folosi în continuare crema de protecție solară de anul trecut? Detalii importante pe care multe persoane le trec cu vederea

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *