Ziua de 24 februarie nu reprezintă doar Dragobetele, creștinii ortodocși prăznuiesc prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Află de mai jos ce este bine să faci în această zi.
Religia spune că, la un ospăț prilejuit de ziua sa de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorului, la cererea Irodiadei. Atunci, Sfântul Ioan se afla în temniță deoarece îl mustrase pe Irod pentru traiul nelegiuit cu Irodiada. Ea era soția fratelui său. Pentru că îl ura pe Sfântul Ioan, Irodiada a sfătuit-o pe fiica sa, Salomeea, pe care Irod o plăcea mult, să ceară de la acesta capul Botezătorului.
De teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat lângă cap, Irod a cerut ca trupul Sfântului să fie îngropat separat de cap. Astfel, trupul a fost îngropat în Sevastia, iar capul în curtea Irodiadei. Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei. L-a îngropat la Ierusalim, într-un vas de lut. Aceasta e considerată cea dintâi aflare a sfântului cap.
După un timp, un om bogat și credincios a renunțat la poziția socială pe care o avea și la avere și s-a făcut monah. Și-a săpat o chilie chiar în locul în care se afla îngropat capul Sfântului Ioan. A descoperit vasul cu capul Sfântului și a cinstit cu evlavie aceste sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc, acolo unde le-a găsit. A rămas acolo până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Atunci, prin doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Emesei l-a așezat în biserica din această cetate. Aceasta este considerată a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.
Citește și – Rugăciunea puternică pentru îndeplinirea dorințelor. Face adevărate minuni, ce cuvinte să rostești
Nu se poartă ranchiună, iar soții, rudele sau prietenii nu e bine să se certe între ei sau, mai rău, să își arunce blesteme. Dacă se va întâmpla asta, vor fi puși pe scandal și dușmănie pentru tot restul anului. De asemenea, nu se organizează nunți și nici nu se consumă carne, dat fiind faptul că suntem în Săptămâna Albă dinainte de Postul Paștelui.
În ziua de 24 februarie, creștinii ortodocși rostesc o rugăciune puternică pentru Sfântul Ioan Botezătorul.
„Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.