Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva 2023. Cine sunt cei care împodobesc baldachinul Sfintei cu flori, tradiția care se respectă de 20 de ani

Sute de mii de oameni sunt așteptați și anul acesta la Iași în cadrul pelerinajului de Sfânta Parascheva.
Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva 2023. Cine sunt cei care împodobesc baldachinul Sfintei cu flori, tradiția care se respectă de 20 de ani

Unul dintre cele mai mari pelerinaje creștin-ortodoxe din Europa este cel al Sfintei Parascheva, de la Iași. An de an, în preajma datei de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta Parascheva, sute de mii de pelerini din toate colțurile țării vin în capitala Moldovei pentru a se ruga la racla cu moaștele sale. Mulți credincioși au fost martori la adevărate minuni după ce s-au închinat Sfintei și revin în fiecare an să îi mulțumească acesteia pentru miracolele înfăptuite. Iată când începe anul acesta pelerinajul Sfintei Parascheva.

Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva 2023

Anul acesta, pelerinajul Sfintei Parascheva va începe cu o săptămână mai devreme. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) au transmis, joi, că oamenii vor putea veni să se închine raclei cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei începând de sâmbătă, 7 octombrie.

Racla va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiționalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat spre închinare, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva. Cele mai frumoase urări, sms-uri și felicitări de trimis celor care își sărbătoresc onomastica

Pe 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii.

Alături de racla cu moaștele Sfintei Parascheva, vor fi aduse anul acesta și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta).

Tradiția împodobirii raclei Sfintei Parascheva cu flori

De 20 de ani, familia Buștei este cea care se ocupă cu împodobirea raclei cu moaștele Sfintei Parascheva. Prima dată a sosit la Iași în 2003 cu un camion plin cu flori din care nu au lipsit trandafirii roșii, crinii și crizantemele albe. Tot atunci, au fost nevoiți să facă rost de nu mai puțin de 100 de metri de ghirlandă de brad, indispensabilă pentru decorarea baldachinului.

Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Sfânta Parascheva. Ce e bine să zici pentru a fi ferit de rele

Anul acesta, împodobirea raclei va avea loc vineri, 6 octombire, iar începând de sâmbătă, 7 octombrie, credincioșii pot veni să se închine la Ocrotitoarea Moldovei.

„Pentru noi, pentru toată familia noastră, este cea mai mare sărbătoare, pentru că o facem din suflet şi cu tot dragul, ca mulţumire, deşi este foarte puţin faţă de ceea ce face Sfânta pentru noi şi pentru oamenii din jurul nostru. Începem să ne gândim cam cu o lună înainte de drumul spre Iaşi la varietatea de flori, de culori, de sortimente, dar totul se schimbă cu o zi-două înainte să cumpărăm florile”, a spus Florentina Buştei pentru „Ziarul de Iaşi” în 2019, ultimul an înainte ca pelerinajul să se desfăşoare sub restricţiile pandemiei.

Familia Buștei împodobește cu flori racla Sfintei Parascheva de 20 de ani

În urmă cu două decenii, Florentina Buştei a venit alături de soțul ei să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, după ce a visat că trebuie să facă acest lucru.

Femeia a povestit că la vremea respectivă venea foarte des la Iași să se închine la Ocrotitoarea Moldovei și atunci au luat decizia de a împodobi an de an baldachinul cu flori aduse de la Bucureşti, unde au o afacere en gros.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Cui trebuie să-i urezi La Mulți ani pe 14 octombrie

Sfânta Parascheva, o viață închinată lui Hristos

Sfanta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul).

Se spune că pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).

Spusele lui Iisus Hristos au marcat-o profund pe Parascheva și astfel a început să își doneze hainele oamenilor săraci.

Pentru a-și urma chemarea, Parascheva și-a abandonat bogăția și privilegiile, și-a părăsit părinții și a fugit la Constantinopol. Acolo, lângă moaștele sfinților, ea și-a petrecut timpul în rugăciune, meditând la cuvintele lui Hristos.

Pentru a nu fi găsită de părinții ei, care călătoreau din oraș în oraș încercând să o găsească, Sfânta Parascheva s-a mutat în Calcedon, apoi la „Biserica Preasfintei Theotokos”, în Heraclea Pontica, lângă Marea Neagră, unde și-a petrecut următorii cinci ani din viață în rugăciune și nevoință.  

În timpul rugăciunilor sale, i s-a arătat Maica Domnului, care i-a spus să meargă la Ierusalim. După o perioadă petrecută acolo, s-a alăturat unei mănăstiri din deșertul iordanian.

Câțiva ani mai târziu, s-a întors la Constantinopol, iar la vârsta de 25 de ani s-a mutat în satul Katikratia, la „Biserica Sfinților Apostoli”, unde și-a petrecut restul de doi ani din viață.

Cum a fost descoperit trupul Sfintei Parascheva

Cuvioasa Parascheva a fost îngropată ca o străină, dar trupul ei fost descoperit întâmplător, în timp ce câțiva oameni încercau să îngroape creștinește un marinar lângă trupul acesteia. Au constatat că trupul Sfintei Parascheva era neputrezit și plin de mireasmă.

Credincioșii i-au mutat apoi trupul în biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Îndata au avut loc vindecări miraculoase în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.

Ulterior, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Tîrnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, în Serbia, și în cele din urmă la Constantinopol. 

În 1641, ele au fost dăruite în dar domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, în semn de recunoaștere a sprijinului său pentru Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. 

De atunci, relicvele ei intacte au rămas la Iași. Ea este venerată ca protectoare a Iașului și a întregii Moldove și, în fiecare an, sute de mii de credincioși ortodocși și ierarhi din multe țări se adună la Iași pentru a-i sărbători ziua de prăznuire și pentru a-i venera sfintele moaște, care continuă să facă minuni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Test pentru cei mai inteligenţi oameni. O greşeală s-a strecurat în imaginea de la birou....
INCREDIBIL! Când ar fi început relația Simonei Halep cu milionarul mai mare ca ea cu...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Mirabela Dauer și-a îngrijorat fanii! Cum a ajuns să arate artista FOTO
Descoperă Secretele Dragostei: Horoscopul de Dragoste pentru 18 Mai 2024 Te Va Surprinde
Horoscop Bani 18 Mai 2024: Descoperă Secretele Financiare Ale Zodiei Tale
Un val de liniște și prosperitate se pregătește să învăluie șase zodii. O zi cu...
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *