Când se taie porcii de Crăciun, de fapt. Tradiții și obiceiuri românești pe care puțini le știu

Află când se taie porcii de Crăciun!
Când se taie porcii de Crăciun, de fapt. Tradiții și obiceiuri românești pe care puțini le știu

A mai rămas doar o săptămână până la Crăciun, iar gospodinele au început deja să facă pregătirile pentru masa festivă. Acolo, cu siguranță se vor afla preparate delicioase din porc. Însă, când anume se taie acesta? E o întrebare la care vom încerca să dăm un răspuns în rândurile de mai jos.

Când se sacrifică porcul de Crăciun

Cum nu există Paște fără miel, așa nu există Crăciun fără porc. Și cum nu mai e mult până la sărbătoarea Naşterii Domnului, în această perioadă, toată lumea se întreabă când se sacrifică, de fapt, acest animal.

Ei bine, conform tradiției, porcul se taie de Ignat sau, mai exact, pe data de 20 decembrie. Acest obicei este vechi de sute de ani și se păstrează chiar și astăzi, în majoritatea zonelor țării.

Ce spune tradiția, de fapt

În bătrâni se spune că, în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați o zi mai târziu. Conform tradiției, dacă animalelor li se arată un cuțit în vis, atunci e un semn clar că vor fi sacrificate.

Potrivit calendarului creștin ortodox, pe data de 20 decembrie, este prăznuit Sfântul Ignatie Teoforul. Pe când era doar un prunc, acesta ar fi fost luat în brațe de Mântuitorul Iisus Hristos și dat exemplu de smerenie ucenilor Săi.

Sfântul Ignatie Teoforul a fost extrem de religios și, pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Îisus Hristos, el a avut parte de o moarte groaznică. Mai exact, a fost aruncat în arenă și sfâșiat de lei în jurul anului 110, în vremea împăratului Traian.

Te-ar mai putea interesa și De unde provine de fapt carnea de porc din magazinele din România. Nu mulți cumpărători sunt atenți la acest detaliu de pe etichetă!

Ce nu este bine să faci de Ignat

De Sfântul Ignatie Teoforul, femeile au interzis să spele haine, să coasă sau să măture prin casă sau prin gospodărie. Însă, pe data de 20 decembrie, este permisă o activitate, și anume tăierea porcului.

Tradiția spune că sacrificarea animalului nu trebuie să se facă înainte de răsărit, iar tranșarea trebuie să fie finalizată până la apus. În popor, se spune că este bine ca tăierea porcului să se facă pe zi, astfel încât lumina să țină spiritele malefice la distanță.

Te-ar mai putea interesa și De unde provine carnea de porc de la Kaufland. Detaliul pe care trebuie să îl știe toți românii!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se întâmplă cu Kate Middleton și prințul William, după anunțul șocant al bolii
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *