Când se tund trandafirii, de fapt. Reguli esențiale de care să ții cont pentru flori bogate și sănătoase

Momentul ideal pentru a face toaletarea plantelor

Scris de: Daoud Andra

19 Sep. 2023

Când se tund trandafirii, de fapt. Reguli esențiale de care să ții cont pentru flori bogate și sănătoase

Trandafirii sunt unele dintre cele mai frumoase flori de grădină. Parfumați și colorați, trandafirii pot fi plantați în tufe sau de-a lungul unui gard, oferind un aspect deosebit curții. Pentru a înflori frumos, au nevoie însă de îngrijire bună. Când se tund trandafirii și ce să faci pentru ca aceștia să înflorească frumos tot anul.

Reguli pentru o grădină de vis: când se tund trandafirii

Trandafirii sunt considerate plante pretențioase, pentru că au nevoie să fie îngrijite bine pentru a înflori. Spre deosebire de alte flori, care se dezvoltă de la sine fără prea multă implicare, trandafirii trebuie să fie îngrijiți corespunzător, udați, protejați de afecțiuni și tăiați periodic.

Citește și: Ce trebuie să pui lângă trandafiri în grădină pentru a-i proteja de insecte. Secretul experților de mare ajutor

La fel ca în cazul multor plante, la trandafiri se practică o toaletare înainte de sezonul înfloririi, adică primăvara. Lăstarii bolnavi, uscați și slabi se taie cu o foarfecă de grădină, pentru ca lăstarii sănătoși și viabili să se poată dezvolta cum trebuie și planta să înflorească.

Tăierea se face oblic, deasupra ultimului mugure sănătos. Este important ca foarfeca să nu fie ruginită sau murdară, pentru a nu afecta tufa de trandafiri. În acest fel, ne asigurăm că nu există riscul să apară infecții fungice la aceste flori.

Citește și: Ce să pui la rădăcina trandafirilor ca să înflorească de mai multe ori pe an. Secretul pe care florile tale îl vor adora

De ce nu se taie trandafirii toamna

Prima tăiere a trandafirilor se face, așadar, primăvara, după încălzirea vremii. Este ideal ca toaletarea tufelor să fie făcută la jumătatea lunii aprilie, când nu mai există riscul de îngheț. Unele specii de trandafiri, cum ar fi aceia cu flori mari, se mai tund o dată și vara, pentru o înflorire frumoasă.

Tunderea de vară ar trebui să fie făcută după ce toate florile au dispărut de pe crengi. Nu este recomandat să se tundă trandafirii toamna, pentru că, din cauza vremii reci, ramurile nu au timp să se refacă.

Citește și: Cu ce să stropești toamna trandafirii. Trucul experților pentru o grădină de vis, vor arăta superb

Cu ce se stropesc trandafirii

În ceea ce privește stropirea, trandafirii trebuie să fie protejați de afecțiuni fungice și de insecte dăunătoare. Cea mai la îndemână soluție pentru a proteja trandafirii este cea pe bază de bicarbonat de sodiu. Se dizolvă un plic de bicarbonat în 5 litri de apă și se adaugă câteva pompițe de săpun lichid, pentru aderență.

Amestecul se pune într-un recipient cu pulverizator și se aplică pe tufele de trandafiri afectate de putregaiul negru și pe cele atacate de afide. Soluția poate fi aplicată atunci când plantele sunt afectate, dar poate fi folosită și cu scop preventiv.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 2-8 octombrie 2023
8.3 99 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *