Care este cel mai cunoscut cuvânt în limba română la nivel internațional. Sigur nu te-ai fi așteptat la asta

Care este cel mai cunoscut cuvânt în limba română la nivel internațional. Sigur nu te-ai fi așteptat la asta

Limba română nu este o limbă de circulație internațională, însă anumite sintagme și cuvinte pot fi recunoscute ca aparținând limbii noastre de cetățenii altor țări. Dar știi care este cel mai cunoscut cuvânt în limba română la nivel internațional? Iată răspunsul.

Care este cel mai cunoscut cuvânt în limba română la nivel internațional

Unul dintre cele mai utilizate cuvinte din lume de proveniență română, are legătură cu o legendă fascinantă, care a fost sursa de inspirație pentru multe pelicule de la Hollywood.

Așa cum probabil ți-ai dat seama deja, cuvântul în cauză este Dracula. Acesta face referire la Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești din secolul al XV-lea, cunoscut petru metodele sale sângeroase de a-și pedepsi dușmanii.

De fapt, cuvâtul Dracula provine de la celebrul roman cu același nume al scriitorului irlandez Bram Stoker. Opera scrisă în 1897 l-a ridicat la rang de „celebritate” internațională pe Vlad Țepeș și a făcut ca numele său să devină sinonim cu vampirii și lumea întuneacată a mitologiei.

Textul publicat în 1897 a fost bine primit de criticii literari dar nu a avut un succes comercial notabil. Însă la îceputul secolului XX avea să atingă statutul de best-seller, după ce a fost transpus în pelicula „Nosferatu: O simfonie a groazei” („Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens”), în regia lui germanului F.W. Murnau.

Ceea ce a făcut ca pelicula să intre în atenția publicului a fost conflictul de natură juridică dintre văduva autorului romanului, Florence, și producătorul filmului, pe care femeia l-a acuzat că nu deţine dreptul de ecranizare a romanului scris de soțul ei.

Pentru a ocoli problemele juridice scenaristul a decis să îi schimbe numele personajului din Contele Dracula în Contele Orlok. Rolul a fost interpretat de Max Schreck.

Citește și: „Cel mai lung cuvânt din limba română format doar din consoane. Pare imposibil de pronunțat, ce înseamnă de fapt

Contele Dracula nu este , de fapt, Vlad Țepeș

De-a ungul timpului, s-au făcut peste 200 de filme inspirate din romanul lui Bram Stoker. Majoritatea însă se îndepărtează de firul narativ al cărții introducând și alte personaje. De asemenea, romanul a inspirat piese de teatru, operă, musicaluri, animații și benzi desenate, chiar și jocuri pentru PC și console.

Cu toate că numele Contelui Dracula este asociat de publicul larg cu Vlad Țepeș, în realitate, între personajul istoric și cel literar nu există similitudini, potrivit unui număr mare de istorici, printre care și  Elizabeth Miller, expertă în opera şi viaţa lui Stoker.

Singura excepţie se găseşte în Capitolul 3 al cărţii, unde Stoker scrie în treacăt că personajul său s-ar fi luptat în trecut cu turcii.

Înainte de a începe să scrie romanul, Bram Stoker a trecut printr-un laborios proces de documentare, care a durat nu mai puțin de 7 ani. Printre lucrările consultate s-au aflat eseul „Superstiţii transilvănene” („Transylvania Superstitions”), scris de autoarea scoţiană Emily Gerard în 1885 şi „În jurul Carpaţilor” („Round about the Carpathians”, 1878), semnată de britanicul Andrew Crosse.

Citește și: Cel mai lung cuvânt din lume. Îți ia 2 ore ca să-l citești integral. Ce înseamnă de fapt

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
5.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *