Care este pluralul cuvântului aragaz. Mulți români fac greșeala

Care este pluralul cuvântului aragaz. Mulți români fac greșeala

În ultimii ani de zile, limba română a suferit numeroase schimbări. Pe lângă faptul că au fost adăugate noi cuvinte în vocabular, împrumutate în mare parte din limbile străine, unele forme de plural neacceptate înainte astăzi fac parte din dicționar. Care este pluralul corect al termenului „aragaz”.

Care este pluralul cuvântului „aragaz”

Limba română are o istorie bogată și este definită de trăsături lingvistice distincte. De-a lungul timpului, a reprezentat o formă de conexiune între trecut și prezent. Este vorbită de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv în comunitățile de români din afara granițelor țării.

Ca orice altă limbă romanică, limba română prezintă câteva trăsături și caracteristici lingvistice care o diferențiază de alte limbi. Are rădăcini adânci în atină și a fost influențată de diverse perioade istorice, fiind foarte complexă la nivel gramatical, dar și ca vocabular.

Vocabularul românesc prezintă un portofoliu unic de termene împrumutate din latină, slavă, greacă, turcă și alte limbi. Unele au fost estompate, altele au suferit schimbări. Acest amalgam de influențe lingvistice contribuie, bineînțeles, la bogăția și diversitatea lexicului românesc.

În circumstanțele schimbărilor pe care le-a suferit limba română – și le suferă în continuare, mulți români nu știu ce forme de cuvinte sunt acceptate în vocabularul actual. Un astfel de exemplu se referă la plurarul cuvântului „aragaz”. Mulți nu știu forma corectă de plural a acestui termen.

Ce explicații găsim în DEX și DOOM

Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, explică la ce se referă termenul „aragaz”, dar și ce variantă de plural prezintă. Observăm, din explicațiile oferite în DEX, că există o singură variantă de plural pentru acest cuvânt, respectiv „aragazuri”.

„aragaz = aragazuri, s.n. 1. gaz lichefiat conținând 90% butan, păstrat sub presiune în butelii speciale și folosit drept combustibil pentru uz casnic.

2. mașină de gătit sau reșou care folosește acest combustibil. P. ext. mașină de gătit sau reșou care folosește curent electric”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.

În același timp, varianta actualizată a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, oferă o altă variantă de plural pentru termenul „aragaz”, anume „aragaze”.

„aragaz = s.n. (mașini de gătit) pl. aragaze”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.

Așadar, ambele forme de plural – „aragazuri” și „aragaze” – sunt acceptate în limba română.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se întâmplă cu Kate Middleton și prințul William, după anunțul șocant al bolii
7.5 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *