Care este pluralul cuvântului limonadă. Mulți fac greșeala, aceasta este de fapt varianta corectă

Care este pluralul cuvântului limonadă. Mulți fac greșeala, aceasta este de fapt varianta corectă

Când ne gândim la cuvântul limonadă, ne trece prin minte imaginea unei băuturi răcoritoare, dulci-acrișoare, perfectă pentru a ne răcori în zilele calde de vară. Însă, odată ce ne propunem să descoperim pluralul acestui cuvânt, suntem întâmpinați de un mic mister lingvistic. Adesea se face confuzie în ceea ce privește forma de plural a acestui cuvânt. „Limonade” sau „limonăzi”? Care este de fapt pluralul acestui cuvânt?

Care este pluralul cuvântului limonadă

Cuvântul limonadă este un substantiv de genul feminin. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, limonadă înseamnă „Băutură răcoritoare făcută din zeamă de lămâie (sau de un înlocuitor al ei), apă și zahăr”. Dar mai are și înțelesul de „Băutură răcoritoare gazoasă preparată cu sirop de fructe.”

Înainte de a afla care este forma corectă de plural a sbstantivului liomanadă, trebuie făcute câteva precizări importante, pentru a înțelege de unde au apărut confuziile legate de pluralul anumitor cuvinte.

La început, tipurile de substantive terminate în vocala -ă și-au format pluralul prin înlocuirea lui -ă cu -e: casă-case, masă-mese. În timp, a apărut un al doilea model de plural, care a înlocuit -e cu -i. De exemplu, grădină-grădini.

Iar în unele cazuri a fost alterată și vocala din silaba precedentă: ladă-lăzi, noapte-nopți, adâncindu-se astfel și mai mult diferența dintre singular și plural.

Citește și: Care este pluralul cuvântului chibrit. Mulți români fac greșeala

„Limonade” sau „limonăzi”, care este forma corectă de plural

Odată cu influențele romanice, se revine la tipul vechi cu -e: rate, supape, limonade. Înlocuirea/alterarea  vocalei precedente, aici -a din limonade cu -ă nu poate fi valabilă în vorbirea literarară. Așadar, nu vom spune și nu vom scrie niciodată „limonăzi”, forma corectă de plural a acestui cuvând fiind „limonade”. La fel cum nu vom spune nici paradă-parăzi.

Acum vei spune că un cuvânt precum cadă, de genul feminin, numărul singular, terminat în -ă are forma de plural „căzi” și nu „cade”. Regula de mai sus care se referă la limonade nu se potrivește aici, întrucât s-ar confunda cu forma de prezent a verbului „a cădea”, la persoana a III-a, mai ales dacă o vedem izolată, fără a fi pusă într-un context.

De exemplu: El cade de pe scaun – evident că este verb. Într-o propoziție ca: El comercializează cade, nu-l putem accepta ca substantiv la plural. Prin urmare, vom spune și scrie: El comercializează căzi. Cu alte cuvinte, lui cadă i se dă dreptul să înlocuiască consoana -d cu -z și să i se adauge terminația -i de plural.

Citește și: Care este pluralul cuvântului miere. Mulți români nu știu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan, mărturisiri despre relația cu Victor Cornea
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *