Cât costă un botez, în 2023, la biserică. Ce include de fapt. Cât plătesc părinții și ce achită nașii

Cât costă un botez, în 2023, la biserică. Ce include de fapt. Cât plătesc părinții și ce achită nașii

Botezul copilului este un moment important din viața sa, mai ales din puct de vedere spiritual. Astfel, slujba de la biserică este cea mai importantă în ziua creștinării celui mic, iar nașii sunt și ei în prim plan. Dar cât costă un botez la biserică și ce trebuie să achite nașii.

Cât costă un botez la biserică

Botezul este prima taină fundamentală a Bisericii Ortodoxe, deoarece prin botez fiecare credincios devine membru al trupului tainic al lui Hristos. Această taină se săvârșește la 40 de zile după naștere bebelușului. Dar, iată, cât costă un botez la biserică în 2023, și ce trebui să plătească nașii și părinții micuțului botezat.

Prețurile s-au dublat în ultimul an, astfel că oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Taxa pentru un botez la biserică diferă în funcție de oraș și de locul pe care îl alegi. Însă, în cele din București, se plătește în medie între 300 și 500 lei, însă prețul poate să fie și mai mare decât atât. Unele biserici percep prețuri mici, dar altele pot să solicite chiar dublu.

Cât costă un botez, în 2023, la biserică. Ce include de fapt. Cât plătesc părinții și ce achită nașii
Botezul copilului se face la 40 de zile de la naștere.

Ce trebuie să cumpere nașii pentru ziua botezului

Nașii de botez sunt considerați părinții spirituali ai copilului, cei care îl vor călăuzi, alături de părinți, în viață și îl vor îndruma să crească ca un bun creștin în această lume.

Dar nașii au și o respinsabilitate financiară în ziua botezului. Pe lângă taxa de la biserică, ei trebuie să cumpere trusoul bebelușului. Pe lista de cumpărături se află și lumânarea de botez, o sticlă de ulei, o sticlă de vin, din care se va da copilului la împărtășanie, o icoană mică și cadoul pentru bebeluș.

Indiferent dacă este vorba despre un băiețel sau o fetiță, trusoul de botez costă cel puțin 300 lei, dar poate ajunge și la 1.500 lei, în funcție de obiectele pe care le conține, calitate sau magazinul ales,

De asemenea, ei trebuie să mai aibă la biserică un prosop, un săpun și o bucată de pânză de mir, pentru înfășat copilul scos din cristelniță. Tot nașii vor fi cei care prind cruciulițele de botez la pieptul invitaților.

Dincolo de obiectele care intră în responsabilitatea nașilor, părinții trebuie să cumpere și ei câteva lucruri necesare pentru botezul copilului. Acestea sunt o foarfecă, o cutiuță pentru moț, flori și o cădiță pentru a doua zi pentru băiță.

Ce obligații au nașii în biserică

Slujba Botezului este compusă din Exorcism sau Lepădare și Botezul propriu-zis. Prima parte ajută la ocrotirea și curățarea pruncului de influența duhurilor rele.

Nașii dezbracă copilul sau ajută la dezbrăcarea sa, când le va spune preotul, apoi îl vor da acestuia  pentru a fi botezat. După acest moment, nașul care a dat copilul îl va primi în brațe, pe pânza albă de mir, care simbolizează veștmântul lui Hristos.

Vor mai fi citite câteva rugăciuni, după care nașii și preotul vor merge la masa special amenajată pentru ca cel mic să fie uns cu Sfântul Mir și să-i fie tuns puțin din păr. După acest moment, copilul poate fi îmbrăcat cu hăinuțele cele noi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *