Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Rețeta de mucenici, pas cu pas
Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Mucenicii muntenești au o rețetă simplă, dar care poate fi stricată destul de ușor din cauza unei greșeli. Îți spunem mai jos cum să îi pregătești astfel încât să fie foarte moi, gustoși și aromați.

Rețetă pentru mucenicii muntenești. Cum să faci cel mai bun sirop

Mucenicii muntenești fierți, cu nucă și aromați cu scorțișoară sunt foarte gustoși și se prepară foarte ușor. Pe cât de delicioși sunt ei, pe atât de simplă este rețeta.

Pentru șase – opt porții ai nevoie de: 200 de grame de mucenici din comerț, doi litri de apă, 150 gr de zahăr, o păstaie de vanilie, un baton de scorțișoară, jumătate de linguriță de sare, o lingură de coajă rasă de la portocală, una de la o lămâie, o lingură de rom sau o linguriță de esență de rom, 200 de grame de miez de nucă.

Cum se prepară: Mai întâi se pune miezul de nucă la prăjit. Acesta poate fi pus în cuptor, la 200 de grade pentru șapte minute. Se pune la fiert apa cu zahărul, apoi se adaugă păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și puțină sare. Se amestecă încontinuu până când se topește zahărul. Se adaugă apoi și mucenicii, care se lasă la fiert pentru 8 minute. Se oprește focul după cele 8 minute și se adaugă coaja rasă de la lămâie și portocală, romul și 150 de grame de nucă tocată. Se pune un capac peste oală și se lasă așa timp de două ore. Greșeala pe care o fac mulți oameni este să nu lase acest timp, iar mucenicii nu sunt complet gătiți. În acest timp mucenicii se umflă. Ulterior se pun în bol și se presară peste ei nucă măcinată și un praf de scorțișoară.

Ce reprezintă mucenicii potrivit tradiției ortodoxe

Conform religie, mucenicii fac parte din tradiția ortodoxă și marchează ziua celor 40 de sfinți, o sărbătoare foarte importantă. Se pregătesc pe data de 9 martie, în postul Paștelui. În această zi se celebrează Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevasta, un obicei păstrat din ritualuri antice, atunci când se modelau jertfe din aluat de făină. Mucenicii simbolizează sacrificiile făcute pentru Anul Noi, ce semnifica în acele vremuri echinocțiul de primăvară. De asemenea, în această zi, există obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin, în asociere cu ideea unor pomeni abundente, priveghi. Dacă în zona Munteniei se fac mucenici după rețeta de mai sus, pentru zona Moldovei aceștia se fac mai mari și se prepară la cuptor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
7 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *