Cât timp se fierb sarmalele în foi de varză murată. Secretul pentru a ieși delicioase

Cele mai bune sarmale sunt cele fierte la foc mic

Scris de: Daoud Andra

11 Dec. 2022

Cât timp se fierb sarmalele în foi de varză murată. Secretul pentru a ieși delicioase

Sarmalele se regăsesc pe mesele de sărbătoare ale românilor și sunt puternic asociate cu Crăciunul și cu Paștele. Cât timp se fierb sarmalele, în funcție de carnea din care sunt făcute și cum obții cele mai gustoase sarmale? Secretul constă în gătitul la foc mic, dar este important și vasul în care le prepari.

Cât timp se fierb sarmalele în foi de varză

Sarmalele în foi de varză murată sunt specifice sărbătorilor, însă te poți bucura de aroma lor în orice perioadă a anului. Sarmalele perfecte trebuie să aibă un procent corect de grăsime, indiferent din ce carne sunt preparate și să fie fierte suficient.

Timpul de gătire al sarmalelor depinde de tipul de carne din care acestea sunt făcute. Cel mai repede fierb sarmalele din carne de curcan, în timp ce acelea din carne de vită sau de porc vor avea nevoie de mai mult timp de gătire. Unul dintre secretele sarmalelor delicioase este să fie gătite la foc mic.

Este important și vasul în care le prepari, ideale fiind oalele din ceramică, din lut, dar și cele din fontă. Cât timp se fierb sarmalele în foi de varză murată? Acestea se lasă pe foc cel puțin 2 ore, însă pot fi puse și la cuptor, pentru o aromă aparte.

Rețetă tradițională de sarmale din carne de porc

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de porc (cel puțin 30% grăsime)
  • 75 g orez
  • 1 ceapă
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • mărar uscat
  • boia dulce
  • varză murată
  • 200 ml suc de roșii
  • 200 g afumătură (opțional)
Cat timp se fierb sarmalele in foi de varza murata
Ceapa, orezul și condimentele pentru sarmale se călesc

Mod de preparare:

Desfă foile de varză și lasă-le o jumătate de oră în apă rece, pentru a te asigura că varza nu este prea acră sau prea sărată. În acest caz, poate strica gustul sarmalelor.

Toacă mărunt ceapa și călește-o în ulei, cu puțină sare. Când ceapa a devenit translucidă, adaugă orezul spălat, piper, boia, cimbru și mărar uscat și mai călește timp de câteva minute. Lasă amestecul să se răcească, apoi adaugă-l peste carnea tocată.

Amestecă bine compoziția, după care poți prepara sarmalele. Adaugă o lingură de compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează, având grijă să sigilezi capetele. Pune câteva foi de varză murată pe fundul vasului în care urmează să fierbi sarmalele, pentru ca acestea să nu se lipească.

Pune sarmalele pe straturi, lăsând un loc gol în mijloc. Acolo vei pune puțină varză tocată și afumătura, în cazul în care folosești. Aceasta va da un gust aparte sarmalelor. După ce le-ai așezat, pune sucul de roșii și completează cu apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite complet de lichid. Pune deasupra câteva foi întregi de varză murată, după care sarmalele pot fi puse la foc.

Fierbe sarmalele la foc mic, timp de 2 ore, rotind vasul din când în când, pentru a nu se arde. Completează cu apă atunci când lichidul se evaporă. După 2 ore, poți pune sarmalele la cuptor pentru încă o jumătate de oră sau o oră, pentru a se rumeni.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9.2 57 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *