Ciorbele fac parte din viața noastră, a românilor. Sunt sute de rețete de ciorbe și supe, de post sau cu carne, acre sau dulci în funcție de regiunile unde se prepară. Ciorbele sunt sănătoase, pline de nutrienți, perfecte pentru o masă sănătoasă și sățioasă.
Preparate după rețete transmise de la o generație la alta sau adaptate de-a lungul vremurilor cu ingrediente sau amestecuri moderne, totuși atunci când cunoști câteva trucuri eficiente de preparare, ciorbele vor fi mai gustoase. Vei găsi mai jos câteva sfaturi utile pentru prepararea celor mai gustoase ciorbe.
Apa- rădăcinoasele se pun la fiert întotdeauna începând în apă rece. Nu se pun direct în apă fierbinte pentru că textura lor va fi făinoasă și vor părea prea gătite. Rădăcinoasele conțin amidon care prin gătire treptată se descompune devenind fragede. Pentru o ciorbă sau supă obișnuită, la care se folosesc 0,5- 1 kilogram de carne cu os, este necesară o oală de 3- 5litri. Dacă dorești o zeamă mai concentrată folosește mai puțină apă. Pentru 10 porții de ciorbă este necesară o oală de 5 litri.
Carnea- pentru ciorbe și supe sunt ideale bucățile de carne cu os. Osul este cel care dă savoare ciorbelor cu carne. Chiar și la ciorba de perișoare sau la cea de burtă se pun câteva oase de vită la fiert, timp de o oră- două, mai apoi se adaugă restul ingredientelor. În plus, oasele adăugate la ciorbe și supe aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate datorită conținutului crescut de colagen și aminoacizi. Să ții cont că fiecare tip de carne are timp de gătire diferit.
Acrirea ciorbelor– pentru cei din zona Moldovei, nu există ciorbă fără să fie acrită cu borș de putină. Vezi aici o rețetă delicioasă de borș de casă. Alte ingrediente folosite pentru acrirea ciorbei sunt: zeamă de la murături sau de la varza murată, corcodușe, zeamă de lămâie. În zona Ardealului și a Dobrogei, ciorbele cu carne și cele de pește se acresc cu oțet. Indiferent de ingredientul folosit, acrirea se face la sfârșitul procesului de gătire a ciorbei.
Cum se dreg ciorbele– ciorbele se dreg cu un amestec de gălbenușuri și smântână grasă fermentată. Pentru a evita efectul de brânzire, se adaugă câte un polonic de ciorbă fierbinte în amestec pentru a tempera ouăle evitând astfel coagularea lor. Pentru supe se folosește adesea smântâna lichidă pentru gătit.
Făinoasele-pentru ciorbe cel mai adesea sunt folosiți tăițeii sau fideaua, iar pentru supe, mai ales cele de roșii se folosește orezul. Dacă îți plac ciorbele și supele mai groase, făinoasele pot fi fierte direct in zeamă. Făinoasele se adaugă în ciorbe după ce legumele au fiert în proporție de 80%.
Condimentele- sarea, piperul și ierburile aromatice se adaugă la sfârșitul preparării ciorbelor și a supelor. Oala se acoperă cu un capac și se lasă deoparte pentru 10 minute.