Câtă apă se pune la ciorbă. Sfaturi și trucuri prețioase pentru o ciorbă delicioasă

Ce trebuie să faci pentru a ieși cu adevărat gustoase

Scris de: Oana Matei

18 Feb. 2023

Câtă apă se pune la ciorbă. Sfaturi și trucuri prețioase pentru o ciorbă delicioasă

Ciorbele fac parte din viața noastră, a românilor. Sunt sute de rețete de ciorbe și supe, de post sau cu carne, acre sau dulci în funcție de regiunile unde se prepară. Ciorbele sunt sănătoase, pline de nutrienți, perfecte pentru o masă sănătoasă și sățioasă.

Câtă apă se pune la ciorbă. Sfaturi pentru a ieși savuroasă

Preparate după rețete transmise de la o generație la alta sau adaptate de-a lungul vremurilor cu ingrediente sau amestecuri moderne, totuși atunci când cunoști câteva trucuri eficiente de preparare, ciorbele vor fi mai gustoase. Vei găsi mai jos câteva sfaturi utile pentru prepararea celor mai gustoase ciorbe.

Cum alegi corect legumele pentru ciorbă

  • Legumele- cele mai bune legume pentru prepararea ciorbelor și a supelor sunt întotdeauna rădăcinoasele: țelina, păstârnac, morcov, rădăcina de pătrunjel. Fără aceste legume supele și ciorbele nu au aromă sau gust. Rădăcinoasele sunt urmate de ceapă, dovlecei și ierburile aromatice.
  • Morcovul- va da gust mai bun  dacă este călit într-o lingură de ulei și apoi adăugat în ciorbe sau supe.
  • Roșiile- proaspete, sub formă de suc sau bulion întotdeauna se adaugă spre sfârșitul preparării ciorbei, după ce au fiert celelalte legume.
  • Verdețurile- fie proaspete sau uscate, verdețurile se adaugă în ciorbe, întotdeauna la sfârșitul preparării. Astfel aroma și vitaminele se vor păstra mult mai bine.

Câtă apă se pune la ciorbă, în funcție de cantitatea dorită

Apa- rădăcinoasele se pun la fiert  întotdeauna începând în apă rece. Nu se pun direct în apă fierbinte pentru că textura lor va fi făinoasă și vor părea prea gătite. Rădăcinoasele conțin amidon care prin gătire treptată se descompune devenind fragede.  Pentru o ciorbă sau supă obișnuită, la care se folosesc 0,5- 1 kilogram de carne cu os, este necesară o oală de 3- 5litri. Dacă dorești o zeamă mai concentrată folosește mai puțină apă. Pentru 10 porții de ciorbă este necesară o oală de 5 litri.

Ce bucăți de carne se folosesc

Carnea- pentru ciorbe și supe sunt ideale bucățile de carne cu os. Osul este cel care dă savoare ciorbelor cu carne. Chiar și la ciorba de perișoare sau la cea de burtă se pun câteva oase de vită la fiert, timp de o oră- două, mai apoi se adaugă restul ingredientelor.  În plus, oasele adăugate la ciorbe și supe aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate datorită conținutului crescut de colagen și aminoacizi. Să ții cont că fiecare tip de carne are timp de gătire diferit.

Acrirea ciorbelor–  pentru cei din zona Moldovei, nu există ciorbă fără să fie acrită cu borș de putină.  Vezi aici o rețetă delicioasă de borș de casă. Alte ingrediente folosite pentru acrirea  ciorbei sunt: zeamă de la murături sau de la varza murată, corcodușe, zeamă de lămâie. În zona Ardealului și a Dobrogei, ciorbele cu carne și cele de pește se acresc cu oțet. Indiferent de ingredientul folosit, acrirea se face la sfârșitul procesului de gătire a ciorbei.

Cum se dreg ciorbele– ciorbele se dreg cu un amestec de gălbenușuri și smântână grasă fermentată. Pentru a evita efectul de brânzire, se adaugă câte un polonic de ciorbă fierbinte în amestec pentru a tempera ouăle evitând astfel coagularea lor. Pentru supe se folosește adesea smântâna lichidă pentru gătit.

Făinoasele-pentru ciorbe cel mai adesea sunt folosiți tăițeii sau fideaua, iar pentru supe, mai ales cele de roșii se folosește orezul. Dacă îți plac ciorbele și supele mai groase, făinoasele pot fi fierte direct in zeamă. Făinoasele se adaugă în ciorbe după ce legumele au fiert în proporție de 80%.

Condimentele-  sarea, piperul și ierburile aromatice se adaugă la sfârșitul preparării ciorbelor și a supelor. Oala se acoperă cu un capac și se lasă deoparte pentru 10 minute.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9.5 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *