Ce conțin de fapt conservele de pește din magazine. Specialiștii atrag atenția asupra acestui detaliu de pe etichetă, mare atenție

Iată ce e important să știi

Scris de: Oana Matei

27 Feb. 2023

Ce conțin de fapt conservele de pește din magazine. Specialiștii atrag atenția asupra acestui detaliu de pe etichetă, mare atenție

Peștele este o sursă de proteine, de micronutrienți și de acizi grași esențiali, un înlocuitor excelent pentru carnea roșie. Dar de unde știi că beneficiezi de peștele sănătos, fără aditivi nedoriți ? În timp ce conservele de pește asigură o masă rapidă și ușoară, unele pot conține adesea o mulțime de substanțe chimice nesănătoase. În rândurile următoare vei afla cât de sănătos este să consumi pește la conservă.

Care sunt ingredientele din conservele de pește de care trebuie să ne ferim?

Știm cu toții care sunt beneficiile consumului de pește, mai ales de cel pește gras cum ar fi somon, ton, sardine, macrou sau hering. Avantajul peștelui la conservă este în primul rând costul scăzut, față de costul unui pește proaspăt, de exemplu față de prețul somonului sau al tonului. Atunci când cumpărăm o conservă de pește este recomandat să luăm în considerare câteva aspecte care ne pot afecta sănătatea:

BPA

Bisfenol A (BPA) este o substanță chimică toxică care este folosită pentru  preveni oxidarea sau rugina de pe cutiile metalice de conserve. Cutiile metalice de conserve sunt căptușite cu un strat subțire de material plastic, care conține BPA. Studiile au arătat că BPA se transferă din stratul de material plastic, în produsul conservat, ulterior fiind ingerat în organism. Căutați conserve pe care scrie ”fără BPA”, pe etichetă.

Ingrediente cu risc din conserva de pește

Prin modul de conservare, din punct de vedere nutrițional peștele nu pierde din proprietățile nutritive, este echivalent cu un elementele nutritive ale unui pește proaspăt. Adaosurile de aditivi, coloranți și conservanți se găsesc la conservele de pește cu sos tomat sau diverse sosuri de maioneză. Sunt recomandate conservele de pește ”în suc propriu” sau ”în ulei”.

În urma analizei pe mai multe tipuri de conserve de pește, specialiștii au găsit la unele conserve, aditivi care pot afecta sănătatea ( colorant E129) dar și o serie de aditivi care pot prezenta efecte diverse dacă este depășită doza zilnică de consum ( glutamat monosodic E621, acid citric E330, guma guar E412, guma xanthan E415).

Conținutul ridicat de conservant, cum este clorura de sodiu ( sarea) și zahăr, sunt alte ingrediente de care să ții cont atunci când alegi conserva de pește dorită. Conservele de pește , în general, conțin o cantitate mare de sare, iar cele cu sosuri, conțin și zahăr. Pe etichetă, de obicei, ingredientele sunt notate în ordinea descrescătoare ponderii din conținutul produsului. Deci, dacă sarea sau zahărul sunt trecute în primele trei ingrediente, înseamnă că cele două  sunt prezente în cantitate mare.

Risc de infecție cu toxina botulinică

Clostridium botulinum este o bacterie rezistentă la temperaturi mari, capabilă să se dezvolte și să producă o toxină foarte puternică, mai ales în conservele de pește. Sunt supuse riscului, conservele de pește care nu au trecut prin toate etapele tehnologice adecvate conservării peștelui. Această boală gravă, din fericire rară, este cauzată de substanțele toxice ale acestei bacterii și poate provoca paralizie și, în cele mai grave cazuri, moartea. Din acest motiv, să nu consumați niciodată produse din conserve care prezintă zgârieturi, rugină, etichete rupte sau conservele sunt umflate. Și cu atât mai puțin, odată deschise, dacă produsul prezintă  bule sau un miros urât.

Conservele de pește sunt gustoase și sănătoase, cumpărate conștient de la producători autorizați, care îndeplinesc cerințele siguranță alimentară.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
8.2 91 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *