Ce conține supa la plic, de fapt. Puțini sunt atenți la detaliile de pe etichetă

Semnificația pentru fiecare denumire în parte

Scris de: Oana Matei

15 Feb. 2023

Ce conține supa la plic, de fapt. Puțini sunt atenți la detaliile de pe etichetă

Câți dintre noi nu am încercat măcar o dată supa la plic sau tăițeii instant? Se gătesc rapid și au un gust acceptabil dar ai citit vreodată eticheta completă a ingredientelor conținute? Știi ce reprezintă toate acele denumiri? Sunt unele ingrediente a căror nume îți pot da  fiori, de exemplu E215, ceea ce reprezintă sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de etil. Da, și noi ingerăm asemenea substanțe fără să știm.

Ce înseamnă denumirile ingredientelor de pe etichetă

De asemenea, datorită nevoii de hrană la nivel global, producția de alimente procesate și ingredientele chimice folosite pentru producerea lor au crescut exponențial față de secolul trecut.

Din păcate, alimentele cu conținut ridicat de conservanți, aditivi, coloranți sintetici și tot felul de chimicale, s-au normalizat pe piața alimentară, încât noi, consumatorii, am ajuns să ne obișnuim cu aceste noi ”gusturi” și arome sintetice. Ba mai mult, mai nou, producătorii au  găsit o soluție ingenioasă pentru a păcăli consumatorii, adoptând strategii de marketing pentru  care să ducă spre falsa ”naturalețe” a aromelor sintetice, folosind sintagma ”identic natural”.

În articolul de mai jos veți găsi o listă detaliată a ingredientelor conținute de supele instant, cât și descifrarea acestora și modul cum acționează în corpul nostru.

Care sunt ingredientele cel mai des întâlnite în supa la plic? Cum ne influențează ele sănătatea

În urma studiilor făcute pe o serie de produse de tip supe instant de către o echipă de experți, condusă de  Conf. univ. dr. Costel Stanciu de la Asociația pentru Protecția Consumatorului din România, s-a constatat că aceste produse conțin cantități ridicate de sare (  12,8 grame cu 156% peste norma admisă zilnică pentru consum), arome artificiale, aditivi alimentari din belșug și doar în cantități infime, legume și carne.

Ce conține supa la plic. Ce semnificație au ingredientele

Astfel, au rezultat că  cele mai des întâlnite substanțe chimice conținute de supa la plic sunt:

Monoglutamat de sodiu-  E621

Aditivul alimentar E621, respectiv glutamatul monosodic ( MSG) este o substanță potențiatoare de aromă. Acest aditiv este prezent în peste 90% din produsele analizate. Nu există studii care să demonstreze direct că acest aditiv este nociv, dar sunt persoane care acuză diverse stări de greață, moleșeală, dureri de cap, palpitații, hiperactivitate, etc. după ingerarea produselor care conțin MSG.

Produsele cu conținut cu MSG,  nu sunt recomandate spre consum,  sugarilor și copiilor mici.

Uleiul de palmier parţial hidrogenat

Acesta a fost găsit la peste 70% din produsele analizate.

Hidrogenarea este procesul prin care se adaugă hidrogen la acizii nesaturați pentru a-i face mai stabili. Acest proces transformă grăsimile vegetale bune (acizii nesaturați) în grăsimi rele (acizii grași trans) solide, cu o durabilitate mai mare.  Cercetările științifice arată că uleiul de palmier hidrogenat are efecte dăunătoare asupra organismului. Consumat pe termen lung poate duce la apariția cancerului de colon și boli cardiace. Pe etichete. MSG-ul este trecut sub diverse noțiuni, datorită faimei sale

Următorii termeni se referă la MSG ca ingredient: glutamat, hidrolizat, autolizat, protează, carrageenan, maltodextrină, cazeinat de sodiu, oțet balsamic, malț de grâu, extract de drojdie, extract de malț, drojdie de bere, amidon din porumb, amidon din grâu, amidon alimentar modificat, gelatină, proteină texturată, proteină din grâu, proteină din soia, sos de soia și chiar „condimente”.

Aromele sintetice

În urma analizelor, s-a constatat că aromele găsite în produsele de supă instant nu sunt menționate a fi artificiale sau naturale. Aromele artificiale pot fi oricare dintr-o gamă largă, de câteva mii de substanțe chimice, sintetizate în laborator. Aromele identic naturale sunt ascunse în orice ingredient cu MSG. Toate tipurile de arome naturale conțin potențial compuși chimici care pun în pericol sănătatea. Ele sunt foarte greu de controlat și sunt prezente în multe produse alimentare naturiste, care sunt comercializate ca fiind sănătoase  Este bine să feriți copiii de aceste arome naturale, care sunt doar un truc inventat pentru a ascunde MSG-ul.

Coloranți alimentari

19% din produsele analizate conțin coloranți alimentari, de tip E150, respectiv caramel simplu și caramel cu sulfit de amoniu. Ambii coloranți sunt contraindicați celor care suferă de ADHD și celor cu probleme gastro-intestinale.

Alți coloranți găsiți in supele instant sunt: riboflavine ( E101)– cauzatoare de alergii, capsantina ( E160)– interzis în anumite state, curcumina ( E100)– scade gradul de  metabolizare a fierului, provoacă febră sau diaree.

Extract de drojdie

Găsit la peste 58% din produsele analizate, extractul de drojdie este sarea de sodiu al acidului glutamic. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma și gustul natural al alimentelor. Unele studii au evidențiat un potențial neurotoxic al glutamaților asupra copiilor și chiar asupra adulților.

Agenți de îngroșare

38% din produsele analizate au prezentat agenți de îngroșare, guma guar (E412) și guma de xantan ( E415). Ambii compuși sunt stabilizatori și agenți de îngroșare utilizați foarte des în industria alimentară. În doze mari, pot avea efect laxativ.

Concluzii

Citește cu mare atenție etichetele de produs, acolo unde nu înțelegi compușii, caută informații.  Mai bine previi, decât să combați, când e vorba despre sănătatea ta și a familiei tale.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *