Ce e bine să dai de pomană de Sfântul Andrei 2023. Alimentele care se împart

Iată ce alimente să împarți de Sfântul Andrei!
Ce e bine să dai de pomană de Sfântul Andrei 2023. Alimentele care se împart

Data de 30 noiembrie este marcată cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind ziua în care credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, care a fost un apostol al lui Isus din Nazaret. În această zi extrem de importantă, oamenii cu credință dau de pomană diferite alimente pentru sufletele persoanelor dragi ce au părăsit această lume. Nu știi ce produse să împarți? Află răspunsul din rândurile de mai jos!

Alimentele pe care este bine să le împarți pe 30 noiembrie

Pentru cei care nu știu, Sfântul Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos și a propovăduit Evanghelia. El este sărbătorit an de an pe data de 30 noiembrie și există o serie de tradiții și obiceiuri care se respectă cu strictețe de creștini.

Una dintre ele este cea în care se împarte diferite alimente pentru sufletul celor trecuți în neființă. Și dacă nu știi exact ce să dai de pomană, ai nimerit exact unde trebuie. Ei bine, conform obiceiurilor, de Sfântul Andrei este bine să oferi oamenilor pește, alături de ulei și vin.

Aceste trei alimente simbolizează bunătatea și solidaritatea în pregătirea pentru sărbătoarea Crăciunului. De asemenea, mai poți oferi și colivă, pâine și vin, dar și sarmale de post, mazăre, ardei umpluți sau orez cu ciuperci.

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, o localitate situată pe malul Lacului Genezaret. El a fost fiul lui Iona și a avut un frate, pe Sfântul Apostol Petru. Tatăl său a fost pescar, iar Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul.

Într-o zi, acesta i-a spus despre Isus: ”Iată mielul lui Dumnezeu !”. L-a auzul acestor cuvinte, Sfântul Andrei l-a urmat pe Isus, devenind astfel primul apostol al Mântuitorului.

Prin urmare, acesta a luat parte la minunile pe care Iisus le-a făcut și a urmat învățăturile Lui. Însă, a fost și martorul chinurilor și umilințelor îndurate de fiul lui Dumnezeu.

Tot Sfântul Andrei a văzut cu ochii săi cum Iisus a înviat. După opt zile de la această minune, când Mântuitorul s-a arătat în Galileea, le-a dat poruncă tuturor apostolilor săi, inclusiv Sfântului Andrei, să propovăduiască Evanghelia pe toate meleagurile pământești.

Citește și Ce se face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei. E mare păcat să îl arunci!

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei

Se spune că toți credincioșii trebuie să rostească pe data de 30 noiembrie această rugăciune adresată Sfântului Andrei. Ea are o putere foarte mare de a-i proteja pe cei vulnerabili și nu numai.

”Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!”.

Citește și Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei 2023. Ce simbolizează acesta, de fapt!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Războiul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf ia amploare
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *