Ce este bine să faci de Sânziene 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Află ce nu ai voie să faci de Sânziene pentru a fi ferit de boli
Ce este bine să faci de Sânziene 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ce este bine să faci de Sânziene 2022. În fiecare an, pe data de 24 iunie se sărbătorește ziua de Sânziene sau Drăgaica, așa cum este cunoscută în unele zone. Din punct de vedere religios, Sânzienele se asociază cu sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt respectate în această zi de sărbătoare.

Ce este bine să faci de Sânziene 2022

Calendaristic vorbind, Sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii, moment de cotitură al acestui anotimp către iarnă. Totodată se vor încheia și muncile agricole, iar oamenii se vor pregăti de recoltă.

Conform credinței populare în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

În cultura populară, obiceiurile și tradițiile legate de această sărbătoare sunt diverse și numeroase, în funcțe de regiune. Unele se practică pentru noroc și belșug, altele pentru bunul mers al lucrurilor sau pentru aflarea ursitei ori grăbirea măritișului.

Tradiții, obiceiuri în această zi de sărbătoare

Astfel, în unele zonele ale țării, în special în mediul rural, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe, pe care le aruncă mai apoi peste casă. Dacă ea va rămâne agățată și nu va cădea se spune că acolo va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori pe care le pun sub pernă, în speranța că își vor visa ursitul.

Sânzienele erau considerate a fi femei frumoase, divinități nocturne, ascunse în pădurile întunecate, neumblate de om. Despre ele se spune că intensifică parfumul florilor și sporesc puterea tămăduitoare a plantelor de leac.

De asemenea, se spune că Sânzienele le oferă protecție copiilor împotriva bolilor, aduc femeilor prunci frumoși, înmulțesc păsările cerului și sporesc rodul pământului.

Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea. Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau, legate în formă de cruce, sunt duse la biserică. Acolo sunt sfințite, apoi sunt păstrate pentru diverse practici magice.

Un alt obicei specific de Sânziene este scăldatul femeilor în ape curgătoare sau în roua dimineții. Când răsare soarele, femeile merg să se spele într-un râu iar mai apoi se tăvălesc prin iarba plină de rouă. Astfel, ele vor rămâne curate și sănătoase și vor scăpa de boli și de probleme.

Superstiții de Sânziene

Ca orice zi de sărbătoare și cea de Sânziene are superstițiile ei. Se spune că dacă în ziua de Sânziene va ploua este semn de belșug, iar recolta va fi bogată. De asemenea, în cazul în care cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă însă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci vor fi foamete, războaie și alte nenorociri.

În plus, se spune că dacă de Sânziene oamenii au porumbul necopăit, în toamnă nu vor avea recoltă.

Mai mult, se spune că cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.2 40 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *