Ce este praful saharian și de ce se produce acest fenomen. Cât de periculos poate fi pentru sănătate

În fiecare an, din Sahara se ridică peste 100 de milioane de tone de nisip foarte fin care ajung, în cea mai mare parte, în Europa și în America.
Ce este praful saharian și de ce se produce acest fenomen. Cât de periculos poate fi pentru sănătate

Praful saharian a ajuns zilele acestea și deasupra României. De asemenea, în această săptămână, particulele de praf din deșertul Sahara au ajuns în sud-estul Mexicului și în mai multe țări din Caraibe. În mai multe orașe din țara noastră, oamenii și-au găsit mașinile pline de praful roșiatic. Puțini sunt însă, cei care știu ce este praful saharian și cât poate fi de periculos pentru sănătate.

Praful saharian, un fenomen comun cu unele beneficii

În fiecare an, din deșert se ridică peste 100 de milioane de tone de praf saharian, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA. O  mare parte din acesta ajunge în Europa și America. Potrivit Olga Mayol, expert la Institutul de Studii ale Ecosistemelor Tropicale de la Universitatea din Puerto Rico, norul actual are cele mai mari concentrații de particule de praf.

Este un fenomen comun, care are chiar efecte benefice asupra ecosistemelor precum Amazonul. Anul acesta s-a adăugat la preocupările de sănătate din cauza problemelor respiratorii legate de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Populația din Mexic, sfătuită să ia măsuri de precauție împotriva prafului saharian

Liderul strategiei guvernamentale pentru pandemie din Mexic, Hugo López-Gatell, a cerut populației din sud-estul țării să ia măsuri de precauție.

Particulele au o dimensiune între 2,5 și 10 microni, care sunt particule respirabile. Așadar, pot pătrunde prin nas și gură atunci când respiră și rămân în trahee, în bronhii. De asemenea,  ajung chiar și în dimensiuni mai mici de 2,5 până la terminale, bronhiile și alveolele din plămâni”, a explicat epidemiologul.

Ce este praful saharian. Pe cine afectează?

Norii de praf afectează adesea persoanele care suferă deja de boli respiratorii cronice. Aici vorbim de astm, emfizemul sau bronșita cronică. Acestea fac parte din boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Praful saharian, mai mult decât praf

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică faptul că pericolul acestui fenomen „constă în conținutul de bacterii, viruși, spori, fier, mercur și pesticide pe care îl prezintă praful”.

Aceste furtuni, atunci când reușesc să se concentreze și să ajungă în zonele populate din Europa și America, pot provoca apariția alergiilor și a crizelor de astm la mulți oameni”, explică OMS, potrivit www.bbc.com.

Ce este praful saharian. Ce se recomandă să faci?

  • evitarea expunerii prelungite la praful saharian
  •  stai in casa atunci când acești nori sunt prezenți.
  • se recomandă purtarea unor măști de protecție, cum ar fi măști sau o bandană de cârpă umedă care acoperă complet nasul și gura.
  • dacă ai o senzație de corpi străini în ochi, spală-te cu apă din abundență
  • acoperiți sursele de apă (fântâni, containere sau iazuri) pentru a preveni contaminarea
  • umeziți podeaua înainte de a mătura pentru a preveni resuspendarea prafului.

Cum să te protejezi de praful saharian

Cele mai expuse persoane sunt femeile însărcinate, copiii și persoanele cu boli respiratorii cronice. Poate fi implementată și o anumită formă de protecție a ochilor.

„Dacă nu purtăm ochelari în mod regulat, putem purta acești ochelari de protecție sau chiar mașini de protecție care oferă protecție ochilor. În plus, la curățarea locuinței, este de preferat să folosiți direct cârpe umede, cârpe sau aspiratoare în locul măturii”, recomandă medicul alergolog Joselit Torres.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.3 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *