Ce îngrașă mai mult: brânza sau carnea? Răspunsul clar al specialistului, sigur nu te așteptai la asta

Sfaturi importante de la specialiști.
Ce îngrașă mai mult: brânza sau carnea? Răspunsul clar al specialistului, sigur nu te așteptai la asta

Excesul de kilograme este o problemă pentru tot mai mulți români. Iar cea mai importantă alegere pe care o pot face cei care se confruntă cu aceasta este să adopte un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație săracă în calorii și sport, susțin medicii. O dezbatere tot mai prezentă în zilele noastre se referă la ce aliment îngrașă mai mult, între brânză și carne. Iată răspunsul clar al specialiștilor în această privință.

Ce îngrașă mai mult: brânza sau carnea?

Această întrebare are un răspuns cât se poate de clar, și anume brânza. Specialiștii explică faptul că brânzeturile, care nu se găsesc în mod firesc în natură, ci în esență sunt concentrate de lapte, conțin o cantitate mare de grăsimi, în special din cele numite trigliceride.

Telemeaua de calitate superioară are peste 50% grăsime, iar cașcavalul conține peste 55%.  De aceea, specialiștii recomandă să ne limităm la o cantitate de maximum 50 de grame de brânzeturi pe zi.

Citește și: Îngrașă roșiile cu brânză, dacă le mănânci fără pâine? Răspunsul clar al nutriționistului

Grăsimile din brânzeturi, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire și apoi în ficat. Dacă vorbim de hrană în exces, atunci trebuie să știm că acest lucru înseamnă cantitatea de hrană pe care ficatul nostru nu o mai poate procesa așa cum trebuie. Mai exact, enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite.

Citește și: Cât timp se poate păstra brânza la frigider. Semnul care arată că nu mai este bună pentru consum

”Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat ?”, explică acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară, potrivit știrileprotv.ro.

În acest fel apare așa numitul ficat gras. Însă acest fenomen are efecte asupra majorității organelor. Din ficat, trigliceridele merg către vasele de sânge, unde se depun și formează placa de aterom.

De ce este bine să limităm consumul de brânzeturi grase

Prin sânge, grăsimile migrează către toate organele, iar unul dintre cele mai afectate este pancreasul, cel care secretă hormonul vital denumit insulină. Diabetul este afecțiunea cea mai comună a acestui organ.

 „În starea pre-diabetică, prima abordare este scăderea lipidelor, se dau medicamente de tipul statinelor, care scad colesterolul, sau de tipul fibraților, care scad trigliceridele, fie combinație, tocmai pentru că aceste lipide sunt una din cauze.”, a mai declarat acad. dr. Anca Sima.

Aceasta este una dintre cauzele pentru care celulele pancreatice nu mai produc isulină, ajungându-se astfel la diabetul de tip 2. De aceea, dieta este foarte importantă și nu trebuie să așteptăm să ne îmbolnăvim pentru a adopta un stil alimentar sănătos.

Dieta săracă în triglceride este recomandarea în stare perfectă de sănătate, nu doar în boală. Potrivit specialiștilor, este important să limităm consumul de brânzeturi grase, precum cașcavalul telemeaua, brânzeturile franțuzești sau alte lactate cu o concentrație mare de grăsime, așa cum este smântâna.

„Este ca și cum am concentra tot pe lânga 2-3 proteine, restul e lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid și e foarte concrentat. Și telemeua la fel, înseamnă foarte mult triglicerid, nu mai spun smântâna.”, a adăugat specialistul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *