Ce mănâncă preoții, măicuțele și călugării în Postul Paștelui. Părintele Mirea Vîrtejanu: ”Nu poți să te rogi cu burta mare!” EXCLUSIV

În Postul Paștelui, puteți mânca covrigei, zacuscă, fructe, legume, dar și dulceață
Ce mănâncă preoții, măicuțele și călugării în Postul Paștelui. Părintele Mirea Vîrtejanu: ”Nu poți să te rogi cu burta mare!” EXCLUSIV

Slujitorii bisericii, adică preoții, măicuțele și călugării, țin post negru timp de 40 zile, până pe 24 aprilie, de Sfintele Sărbători de Paște. Părintele Mirea Vîrtejanu, de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, din București, ne-a vorbit despre importanța postului, din punct de vedere religios. Acesta ne-a oferit și o rețetă de tocăniță de cartofi mănăstirească, fără ulei, gustoasă și ușor de preparat.

”Post negru, cum țin preoții, înseamnă să nu mănânci nimic până la orele 16.00”

Mirea Vîrtejanu și ceilalți slujitori ai bisericii se află în Postul Paștelui, în această perioadă, dar mesele sunt sățioase, chiar dacă au fost excluse din meniu ouăle, carnea, peștele, icrele, brânza și laptele, tot ce este de proveniență animală. Acesta ne-a dezvăluit meniul mai strict, pentru Postul Paștelui, pe care îl țin atât preoții, cât și măicuțele, dar pe care îl poate ține orice credincios fără probleme mari de sănătate.

”Post negru, cum țin preoții, înseamnă să nu mănânci nimic până la orele 15.00-16.00. Pentru prima masă, foarte bună este mâncărica de cartofi sau ghiveciul de legume, zacusca, fasolea păstăi sau boabe, năutul, lintea, ori ciorbița de legume, salata de roșii, de varză sau de castraveți. Cel care vrea să pună și ulei în mâncare, poate adăuga, depinde cum poate ține fiecare postul. Ca desert, se pot consuma miere, gem, nuci, compot, dulceață. La cină puteți mânca puțină pâine, o ridiche sau un măr, o pară, covrigei, mâncare uscată. Atenție, însă, dacă țineți post negru și mâncați după orele 16.00, nu trebuie să ne îmbuibăm cu ciorbă, cu felul doi, cu un desert, cu miere, covrigi, plus o napolitană de post”.

”O mâncare se fierbe puțin și se mănâncă încet. Un dumicat se mestecă de 35 de ori!”

Mirea Vîrtejanu susține că și el este iscusit în bucătărie și că știe să prepare o mâncărică de cartofi mănăstirească, fiind foarte ușor de făcut. Cu acest prilej, ne oferă și un sfat important, pentru o digestie ușoară.

”Legumele nu trebuie să le ținem pe foc mult timp. O mâncare, în general, se fierbe puțin, ca să păstreze vitaminele, și se mănâncă încet. Un dumicat se mestecă de 35 de ori, până se înghite, ca să fie tocat bine în gură”.

Preot Mirea Virtejanu
Preot Mirea Virtejanu

Rețeta de cartofi mănăstirească, pentru Postul Paștelui

Iată cum se prepară o tocăniță de cartofi mănăstirească, de post, cu sau fără ulei. Aveți nevoie de:

5-6 cartofi mari

2 cepe medii

2 linguri pastă de tomate

2 ardei capia

țelină, o felie

un morcov

mărar și patrunjel, câte o legătură

2-3 linguri de ulei, depinde cum țineți postul
Condimente, după preferință: cimbru, o frunză de dafin, tarhon, piper și sare, un pic de boia de ardei dulce

Mod de preparare: Cartofii, morcovul, țelina și ceapa se spălă bine, se curăță, apoi se taie cubulețe și se pun toate legumele într-o oală, alături de ardeiul roșu tăiat tot cubulețe. Se acoperă cu apă și se pun la fiert. După aproximativ 40 de minute, se adaugă condimentele și bulionul, 2 linguri, iar pe deasupra presărați pătrunjelul și mărarul, ambele tocate mărunt. Cei care doresc să pună în mâncare și ulei, legumele se călesc mai întâi în ulei, apoi se toarnă apă deasupra și se continuă rețeta de mai sus.

”Când mănânci mese îmbelșugate, trupul intră în trândăvie, cere somn, nu mai poți să te rogi cu burta mare”

Beneficiile postului? Iată ce spune preotul Mirea Vîrtejanu, pentru Ego.ro.

”Postul nu se limitează doar la mâncăruri, ci și la îndepărtarea de la orice rău, de la ceartă, lene, de la a-i face rău aproapelui nostru. Când mănânci mese îmbelșugate, trupul intră în trândăvie, cere somn, nu mai poți să te rogi cu burta mare. Când postești, trupul se subțiază, iar duhul se îngroașă, și invers. Este foarte bună postirea, este un exercițiu de virtute, de smerenie. În Postul Mare, să lăsăm deoparte cearta, bârfa și răutatea. Să ne mai punem lacăt la gură. Postul este lăsat de Dumnezeu încă de la Adam și Eva, postul își are obârșia în Rai. Postul ne ajută foarte mult, e simbolul că-l iubim pe Dumnezeu, postul este mijlocul cel mai bun să biruim lumea în fața nenorocirilor”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.3 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *