Meteorlogii au avertizat că zilele acestea vor fi cele mai calde din acest an, din țara noastră, cu temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră. În aceste condiții, sănătatea trebuie pusă pe primul loc și exista un obicei care trebuie evitat cu orice preț atunci când termometrele arată peste 30 de grade. Iată ce nu trebuie să faci.
Vara este o perioada minunată a anului. Este cald, școala s-a terminat, așa încat oamenii merg în concediu și excursii de weekend, la plajă sau la munte, și petrec timp în aer liber. Dar există perioade în care temeratura crește foarte mult, peste 30 de grade Celsius, așa cum se întâmplă în aceste zile în România.
Potrivit ANM, în această săptămână vor fi temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră, noaptea minimele nu vor coborî sub 20 C în multe locuri, iar în week-end nu va fi deloc răcoare. În acest condiții, exista un obicei pe care oamenii nu trebuie să îl facă sub nicio formă.
În perioadele caniculare, este un obicei pe care oamenii trebuie să îl evite cu orice preț. Este vorba despre consumul de alcool, care nu face bine în perioadele cu temperaturi de peste 30 de grade, deși poate ai chef de o bere rece sau mai multe. În schimb, hidratarea este foarte importantă în astfel de perioade, de aceea ar fi bine să bei apa indiferent dacă ți-e sete sau nu.
Alcoolul are efecte negative asupra sănătății, mai ales dacă este consumat în exces sau pe termen lung, iar motivul pentru care nu se bea în perioadele caniculare este pentru că deshidratează.
Potrivit specialiștilor, alcoolul are un „efect dublu” asupra organismului. Pe de o parte, este o substanta diuretică, deci face ca organismul să elimine mai multă apă. Dar, pe de altă parte, „previne producerea în creier a unui hormon numit vasopresină sau hormon antidiuretic, ceea ce determină și eliminarea excesului de apă”.
De asemenea, alcoolul te face să transpiri mai mult, iar acest lucru, combinat cu faptul că mergi mai des la baie înseamnă că pierzi mai multe lichide decât iei și te poți deshidra.
Dar, dacă vrei să bei alcool în perioadele caniculare ține cont de ce cantitate bei și de importanța hidratării. Astfel, medicii recomandă să nu consumi mai mult de o bere la două ore, care este timpul de care are nevoie ficatul pentru a metaboliza alcoolul dintr-o sticlă de bere sau un pahar de vin. Adică, o cantitate moderată.
De asemenea, sunt de evitat băuturile care conțin cofeină, mai ales băuturile energizante. Acestea, în unele cazuri, au mai multă cofeină decât se găsește în cafea sau băuturi răcoritoare și implică și un aport considerabil de calorii.