Ce se dă de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Alimentele pe care este bine să le împarți

Iată principatele tradiții de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.
Ce se dă de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Alimentele pe care este bine să le împarți

Ce se dă de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește pe data de 14 septembrie. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și sub numele de Ziua Crucii. Este considerată a doua mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox din luna septembrie.

Creștinii cinstesc această sărbătoare prin post și praznice. De asemenea, este bine să se țină post pentru sănătatea familiei și pentru a aduce spor în casă. Conform tradiției, primul eveniment este reprezentat de aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în văzul poporului. Toate acestea s-au petrecut în ziua de 14 septembrie, anul 335.

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci

În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea. Florile de busuioc, menta, măghiranul şi cimbrul sunt considerate plante magice în tradiția populară. Acestea se sfinţesc la biserică apoi, în timpul slujbei se păstrează lângă cruce.

De Ziua Crucii are loc un ritual pentru pomii care nu mai rodesc. De obicei, gospodarii atârnă cruci făcute din busuioc sfinţit la bisericăde ramurile acestora. Păstrând această tradiție speră ca rodul să se adune şi pomii să dea din nou roade. Totodată, la sate începe culesul strugurilor şi începe să se prepare mustul.

Se spune că dacă în această zi plouă și tună, va urma o toamnă lungă. În schimb, dacă se adună mai multe ciori gălăgioase, o să cadă bruma. Înaintea zilei Sfintei Cruci nu este bine sa fie culese calinele. Altfel, noaptea va fi geroasă. Ziua Crucii din data de 14 septembrie vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Orice monedă sfințită astăzi, dacă este pusă în portofel alături de o cruciuliţă poate să aducă noroc şi spor în munca și în activitățile zilnice.

Se spune că florile de busuioc sfințite la biserică de Înălțarea Sfintei Cruci ar alina durerea, dar mai ales durerile de cap puternice sau durerile de dinti. Tot in mediul tratițional, bolnavii obișnuiesc să se afume cu crenguțe de busuioc aprins pentru a alunga bolile. Busuiocul poate apăra de boală și păsările sau animalele, de aceea se pune și în vasele de apă ale acestora.

Citește și ce se împarte de Înălțarea Domnului

Ce se dă de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci 2022

La Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică. Aici se sfințesc ulcele pline cu miere si lapte. Este bine să se prindă un fir de ață roșie de toarta fiecărei căni. Fiecare recipient este acoperit cu câte un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană oamenilor săraci, pentru a cinsti rudele care au trecut în neființă.

De Ziua Crucii, în multe zone din țară începe culesul viilor. Conform obiceiului, preotul trebuie să sfinţească via şi butoaiele cu vin. În acest fel și anul viitor gospodarii se vor bucura de o recoltă bogată.

Pentru sufletele celor morți, se dau de pomană un colac și o lumânare și vase noi, umplute cu apă curată sau lapte și miere.
În această zi este bine să se țină post negru pentru vindecarea sufletului și a trupului. Dacă totuși, se mănâncă, trebuie să fie evite nucile, usturoiul, prunele sau peștele.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *