Ce se împarte de Sfânta Maria. Ce este bine să dai de pomană pe 15 august

Tradiții și superstiții pentru ziua de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului
Ce se împarte de Sfânta Maria. Ce este bine să dai de pomană pe 15 august

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Aceasta are loc în fiecare an pe data de 15 august. În acea zi se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Sfânta Maria?

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce se împarte de Sfânta Maria

Potrivit religiei, cei care sunt botezați cu numele Fecioarei Maria sunt ocrotiți și protejați de ea. Maica Domnului este pomenită la fiecare slujbă, dar și în rugăciuni, acatiste sau paraclise.

Tradițiile de Sfânta Maria sunt diferite de la o zonă la alta. Spre exemplu, în zona Moldovei, pentru a-i cinsti pe cei adormiți se fac fapte de milostenie. Gospodinele dau de pomană fructe, în special struguri sau prune, dar și pâine sfințită la biserică, în timpul slujbei de Adormirea Maicii Domnului. După ce oferă alimente de pomană, acestea trec printre morminte pentru a tămâia.

În zona Munteniei stuparii recoltează primii faguri cu miere. Aceștia se împart cu familia sau cu vecinii sau nu au stupi, dar și cu persoanele nevoiașe. În această zi, de Sfânta Maria, se coace porumb pe grătar. Aceasta este mâncarea specifică sărbătorii de pe 15 august.

În ziua de 15 august, de Sfânta Maria, se culeg flori și se pun la icoana cu Maica Domnului, deoarece pot fi folosite ulterior ca leac pentru diferite afecțiuni. Tradiția spune că, dacă în ziua de Adormirea Maicii Domnului înfloresc trandafirii, va fi o toamnă lungă.

Pe 15 august, de Sfânta Maria, se celebrează și Ziua Marinei

În ziua de 15 august este celebrată și Ziua Marinei, deoarece Sfânta Maria este patroana marinarilor, scrie playtech.ro. Între cele două sărbători de Sfânta Maria, 15 august Maria Mare, 8 septembrie Maria Mică, este perioada prielnică pentru semănatul grâului.

Sărbătorii de Sfânta Maria i se mai spune și “Paștele din mijlocul verii”. Această sărbătoare face trecerea dintre anotimpul călduros spre toamnă, deoarece odată cu trecerea zilei de 15 august vremea începe să se schimbe. Apar ploile.

Potrivit religiei, ziua de 15 august este o zi foarte importantă pentru cei care își doresc un copil. Maica Domnului îl roagă pe Dumnezeu să plece urechea la rugăciunile de dezlegare a pântecelor și să dăruiască copii celor care și-i doresc. Așa s-a întâmplat în cazul părinților Sfintei Maria, Ioachim și Ana.

Superstiții de Sfânta Maria

Se spune că cei care mănâncă gătit la foc în ziua de Sfânta Maria pot atrage asupra lor boli grave. De asemenea, pe 15 august nu se fac treburi gospodărești: bărbații nu au voie să meșterească, iar femeile nu au voie să coasă sau să spele rufe. Dacă fac acest lucru se spune că vor atrage răul asupra lor.

Potrivit superstițiilor de Sfânta Maria, dacă gătești înainte sau după Sfânta Maria Mică ți se varsă oala cu mâncare.

Fetelor le este interzis să își taie părul de Sfânta Maria și să îl arunce la gunoi. De asemenea, este interzis și scăldatul în ape curgătoare. În această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristețea Maicii Domnului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
8.6 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *