Ce se pune pe masă în Ajun de Crăciun 2023 pentru ca anul viitor să fie roditor și îmbelșugat. Tradiția respectată de zeci de ani

Preparatele și obiectele care ar trebui să se regăsească pe masă, în seara de 24 decembrie

Scris de: Daoud Andra

23 Dec. 2023

Ce se pune pe masă în Ajun de Crăciun 2023 pentru ca anul viitor să fie roditor și îmbelșugat. Tradiția respectată de zeci de ani

Sărbătoarea Crăciunului reunește întreaga familie în jurul mesei și al bradului. Nu doar masa din ziua de 25 decembrie este importantă, ci și cea din Ajun. Cu o zi înainte de Crăciun, oamenii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine în anul care vine. Ce se pune pe masă în Ajun de Crăciun 2023, potrivit tradiției.

Tradițiile care se respectă în Ajunul Crăciunului

Luna decembrie este marcată de atmosfera de sărbătoare. Pe 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului, iar pregătirile care se fac pentru această zi de sărbătoare sunt atât unele materiale, cât și spirituale. Oamenii încep să se pregătescă pentru Crăciun cu câteva zile înainte, prin tăierea porcului și prin prepararea produselor tradiționale, care se vor regăsi pe masa de sărbătoare.

  • În multe zone ale țării, ziua de Ajun este marcată de tradiții și superstiții care s-au transmis din generație în generație. Iată care sunt cele mai răspândite!
  • Fetele care vor să se căsătorească în anul care vine țin post negru în ajun. În acest fel, se spune că își vor visa ursitul în noaptea de Crăciun.

Citește și: Locul din casă unde trebuie să pui vâscul de Crăciun. Trucul pentru a avea parte de multă dragoste în viața ta

  • În Ajun se fac pregătirile pentru masa de Crăciun. Se coace cozonacul, se pregătesc sarmalele și se fierb piftiile. La sate, în trecut, preotul trecea pe la fiecare casă, pentru a sfinți bucatele pregătite.
  • Se împodobește bradul și se face curățenie în casă, pentru ca sărbătoarea Nașterii Domnului să îi găsească pe oameni pregătiți.
  • În unele zone, se prepară o plăcintă cu dovleac, din care să mănânce copiii, pentru a crește sănătoși în anul care vine.
  • Crescătorii de albine nu trebuie să dea nimic din casă în Ajun de Crăciun, pentru a nu pierde la roit anul viitor.
Ce este bine să le dai colindătorilor de Crăciun
În Ajunul Crăciunului, se merge la colindat

Ce se pune pe masă în Ajun de Crăciun 2023

În Ajunul Crăciunului se face o masă în familie și se așteaptă colindătorii. Pe 24 decembrie încă este post, astfel că pe masă ar trebui să se regăsească doar preparate de post. Pe lângă mâncare, se spune că pe masa din Ajunul Crăciunului mai trebuie să fie puse anumite lucruri.

  • Se pune puțin fân cosit într-un vas, pentru ca anul care vine să fie roditor și îmbelșugat. În alte zone ale țării, se pune verdeață, respectiv grâul care a fost pus la încolțit de Sfântul Andrei. După Crăciun, iarba uscată sau grâul verde se dau animalelor din gospodărie.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului. Cele mai cunoscute superstiții și obiceiuri din popor

  • În seara de Ajun, se pun pe masă două pâini, sare, o mână de grâu și un pahar cu apă și se lasă până a doua zi. Se spune că peste noapte, sufletele celor care nu mai sunt în viață se hrănesc cu aceste alimente.
  • Un preparat care nu lipsește de pe masa din Ajun este desertul numit Scutecele Domnului sau Scutecele lui Iisus. Se prepară din turte subțiri, însiropate, cu nucă măcinată și cu zahăr.
  • Pe de altă parte, nu se pune pe masă rachiu, pentru că este considerat băutura diavolului.

Ce este bine să le dai colindătorilor

În Ajunul Crăciunului, copiii și tinerii merg la colindat, potrivit tradiției. Se merge cu Steaua și se cântă și alte colinde, care vestesc Nașterea Domnului. Se spune că este bine să îi primești pe colindători și să îi cinstești, pentru că ei aduc bucurie și noroc. Dacă nu le deschizi ușa celor care vin la colindat în seara de Ajun, se zice că vei avea parte de ghinion.

Citește și: Istoria colindelor din Ajunul Crăciunului. Aveau cu totul altă semnificație la început

Colindătorii sunt recompensați cu fructe (mere, portocale, nuci), cu colaci numiți ”colindeți”, dar și cu bani. În unele zone ale țării se fac special colaci și plăcinte de post, pentru a fi oferite colindătorilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *