Cel mai periculos cartier din București în caz de cutremur. Harta clădirilor vulnerabile la seism

Câte clădiri sunt în pericol în București, în caz de cutremur mare
Cel mai periculos cartier din București în caz de cutremur. Harta clădirilor vulnerabile la seism

În urma studiilor făcute de seismolog, București poate fi chiar cel mai periculos oraș în caz de un cutremur mare. Anumite zone din Capitală reprezintă un real pericol, iar mai jos îți spune care este cel mai periculos cartier.

Zonele periculoase din București în caz de cutremur

Potrivit specialiștilor, în cazul unui cutremur mare, aproape jumătate din București s-ar prăbuși. Este vorba despre mii de clădiri care au rezistat seismului din anul 1977, dar care la un alt cutremur mare ar ajunge doar ruine.  De ce? Aceste clădiri nu au fost consolidate niciodată. Și este vorba atât despre locuințe, cât și despre spitale. Cel mai negru scenariu spune că în caz de un cutremur mare ar fi foarte multe pagube materiale, iar numărul morților ar fi de câteva sute de mii.

Aproximativ 400 de clădiri de locuit, construite între 1925 și 1940, s-ar putea prăbuși dacă un cutremur mare s-ar produce. În această situație se află peste 500 de unități medicale, dintre care 55 sunt spitale, iar 27 instituții de cultură, scrie observatornews.ro. Dacă s-ar produce un cutremur pe timp de noapte numărul victimelor ar putea depăși 450 000, spun specialiștii.

Cel mai periculos cartier din București în caz de cutremur

Conform analizelor făcute de geologi arată că cea mai vulnerabilă zonă din Capitală este partea de vest, adică zona cartierelor Drumul Taberei și Militari. Acolo straturile de sol din adâncime favorizează propagarea undelor seismice.

Cât despre cele mai sigure cartiere sunt Dristor, Popești Leordeni, Tineretului, adică zona de sud la Bucureștiului.

În ceea ce privește stabilitatea construcțiilor, cea mai vulnerabilă zonă este centrul Capitalei. Acolo deja clădirile istorice se desprind bucată cu bucată de câțiva ani.

“Situaţia reală este, poate fi, mai gravă decât prezentată în studiu. Ştim, cu acte, despre aproximativ 2.000 de clădiri care sunt în pericol. Mai sunt, bineînţeles, multe altele pe care nu le-am expertizat deloc şi care şi ele, în special în cazul clădirilor înalte, sunt foarte foarte foarte foarte vulnerabile şi foarte periculoase în caz de cutremur.”, spune Matei Sumbasacu, inginer specialist consolidări.

De asemenea, în cazul în care s-ar produce un cutremur puternic, aproximativ 35 de kilometri din infrastructura de metrou ar fi distruși. La fel și 400 de kilometri și rețeaua de încălzire și peste 900 de kilometri din rețeaua de gaze.

Cele mai periculoase zone din România în caz de cutremur

Specialiștii au întocmit o hartă seismografică, iar potrivit lor, cele mai periculoase zone din țară în caz de cutremur sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani, Iași și toate zonele cuprinse între ele.

„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, se arată într-un studiu al INFP.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
7 73 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *