Odată cu vremea însorită și temperaturile mai ridicate, oamenii obișnuiesc să poarte haine care lasă pielea la vedere, dar uită să se protejeze împotriva soarelui. Razele acestuia pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Soarele ne dă energie, voie bună și viața devine mai frumoasă atunci când strălucește pe cer. Cu toate acestea, expunerea îndelungată la razele soarelui poate duce la cancer de piele, dacă nu ne protejăm corespunzător.
Cea mai bună metodă pentru a ne proteja de radiațiile ultraviolete dăunătoare este să aplicăm regulat cremă solară. De regulă, o folosim pentru față, dar unele zone sunt uitate, astfel fiind predispuse la cancer de piele.
Potrivit specialiștilor, există două tipuri principale de cancer de piele: melanom și non-melanom. Dr. Paul Banwell este profesor de chirurgie plastică la Harvard Medical School și conduce o unitate de cercetare împotriva cancerului de piele.
Potrivit specialistului, nu ar trebui niciodată să uităm să folosim SPF pe scalp, picioare, buze, urechi și mâini.
„Mâinile și picioarele sunt adesea zone care sunt uitate, așa că asigurați-vă că acestea primesc și un factor SPF ridicat. Oamenii uită adesea să-și protejeze buzele, urechile și scalpul.
Buzele sunt un loc deosebit de vulnerabil pentru arsuri solare , mai ales că oamenii uită adesea să aplice SPF. Urechile sunt, de asemenea, o zonă care poate fi ratată cu ușurință, dar este important să folosiți SPF pe urechi, deoarece acestea sunt încă expuse la razele UV.
Și urechile sunt o locație comună pentru cancerul de piele. Este foarte important să fim vigilenți în ceea ce privește orice leziuni noi în fața și în spatele urechilor”, a spus specialistul.
Chiar dacă nu este vara, este indicat să ne asigurăm o protecție solară eficientă pe tot parcursul anului, de fiecare dată când ne expunem la soare. Chiar și iarna, razele soarelui pot fi dăunătoare.
De asemenea, orele expunerii la soare sunt foarte importante. Vara, între orele 10:00 – 16:00, ar trebui să evităm soarele și să purtăm haine de bumbac, lejere, în culori deschise, pălăria de soare și ochelari de soare.
În ceea ce privește aplicarea cremelor, medicii recomandă folosirea loțiunilor cu factor de protecție de cel puțin 30 și reaplicarea lor o dată la 2 ore. Din cauza transpirației, crema este îndepărtată și pielea nu mai este protejată.
Expunerea pe termen lung și fără protecție solară duce la îmbătrânirea pielii și la dezvoltarea unor leziuni precum melanomul malign, mai exact, cancer de piele.
Peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate anual.