Cine a fost Sfântul Mina, prăznuit pe 11 noiembrie în calendarul ortodox. I se mai spune ocrotitorul celor păgubiți

Sfântul Mina este sărbătorit în fiecare an de creștinii ortodocșe pe data de 11 noiembrie
Cine a fost Sfântul Mina, prăznuit pe 11 noiembrie în calendarul ortodox. I se mai spune ocrotitorul celor păgubiți

Data de 11 noiembrie este extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi este prăznuit Sfântul Mina, mare făcător de minuni. Rugăciunile rostite de credincioși către Sfântul Mina sunt extrem de folositoare.

Cine a fost Sfântul Mina, prăznuit pe 11 noiembrie în calendarul ortodox

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe data de 11 noiembrie pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Numit și Sfântul păgubiților, acesta a fost un egiptean care a trăit în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284-305).

Tatăl Sfântului Mina era un om important în Imperiul Roman, pe nume Eudoxie, fiul guvernatorului Pludianes. Mama sa, Eufimia, era o femeie foarte credincioasă, care își petrecea timpul în rugăciune și făcând fapte bune. Ea ajuta oamenii bolnavi și orfanii.

Părinții Sfântului Mina îl iubeau pe Dumnezeu, dar nu puteau să aibă copii. Aflându-se în rugăciune, în fața icoanei Maicii Domnului, a auzit vocea Pruncului Iisus spunând „Amin”. Nu după mult timp, femeia a rămas însăcrcinată, iar în anul 285 i-a dat naștere lui Mina.

Copilul a avut prte de o educație aleasă. Mergea la biserică și învăța rugăciuni. La vârsta de 15 ani, tânărul s-a înrolat în armata romană, în cohorta tribunului Firmilian. S-a dovedit a fi un militar curajos și plin de har, motiv pentru care era iubit de toți camarzii săi. Iar în scurt timp, tribunul Firmilian l-a numit adjunctul său.

A renunțat la armată și s-a pustiit

Pe timpul împăraților Dioclețian și Maximian, creștinii au avut mult de suferit. Aceștia erau prigoniți și chiar uciși din cauza credinței lor.

Văzând aceste orori, Mina a abandonat armata și s-a făcut pustnic, trăind departe de lume. A preferat să trăiască cu fiarele decât cu poporul care nu-L cunoaște pe Dumnezeu.

Într-o zi, Mina, care era sihastru, a aflat că într-o cetate din apropiere este organizată o petrecere păgână. A lăsat muntele și pustietatea și a mers în mijlocul serbărilor.

S-a urcat pe un loc înalt, unde putea fi văzut de toți, și a strigat cu glas tare. „Venit-am către cei ce nu mă caută pe mine, arătâtu-m-am celor ce nu întrebau de mine”.

La auzul vorbelor sale, mulțimea nedumerită s-a întors către el, mirându-se de îndrăzneala sa. Guvernatorul cetății a poruncit ca Mina să fie adus la el. Când a fost întrebat cine este, Sfântul Mina a strigat în fața tuturor că este robul lui Iisus Hristos, care împărățește în cer și pe pământ. Aflând guvernatorul că acesta a fost soldat și este creștin a poruncit să fie aruncat în temniță și păzit până a doua zi.

Chinurile groaznice prin care a trecut pentru credința în Iisus Hristos

Ulterior, el a fost supus unor chinuri groaznice, însă nu a renunțat nicio clipă la credință. El l-a mărturisit necontenit pe Iisus Hristos. A fost bătut cu vine de bou și sfârtecat cu gheare de fier. Rănile i-au fost frecate cu păr aspru, iar apoi a fost ars cu torțe până la os.

„Dumnezeul nostru pentru Care pătimesc, este foc mistuitor și-mi ajută mie și pentru aceea nu bag în seamă focul acesta cu care mă ardeți și nu mă tem de muncile voastre cele de multe feluri.

Pentru că îmi aduc aminte de cuvintele Domnului meu din Evanghelie: Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, căci sufletul nu pot să-l ucida”, a răspuns Sfântul Mina când a fost întrebat dacă nu simte focul facliilor cu care era ars.  (Matei, 10, 28)” („Vietile Sfintilor”)

Rugăciune extrem de folositoare către Sfântul Mare Mucenic Mina

Preasfinte şi întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primeşte această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor cu lacrimi fierbinţi mă rog ţie. Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia şi ticăloşia mea, vezi bubele şi rănile trupului şi sufletului meu!

Mă rog ţie, Sfinte Mina, grăbeşte-te a mă ajuta cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că ştiu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele şi chinuri înfricoşătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astazi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.

Fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfânta biserica ta și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit pagubă lui? Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine să alerg la ajutorul tău, să cred că la orice facere de bine ești gata ajutător şi grabnic folositor.

Şi eu acum, fiind scârbit şi în pagubă, alerg către tine cu credinţă şi cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ţie, Sfinte şi Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubaşul şi scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Roagă-te că să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, că să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

Citește și: „Rugăciunea Sfântului Dumitru. Cuvintele puternice pe care e bine să le rostești, fac minuni

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Jorge, decizie radicală după Survivor All Stars. Medicii nu au avut de ales
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *