Cine au fost Arhanghelii Mihail și Gavriil. Sunt celebrați pe 8 noiembrie în calendarul ortodox

De ce sunt considerați cei mai importanți îngeri

Scris de: Daoud Andra

08 Nov. 2023

Cine au fost Arhanghelii Mihail și Gavriil. Sunt celebrați pe 8 noiembrie în calendarul ortodox

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Această zi nu este doar prijel de sărbătoare pentru cei care poartă numele sfinților, ci este o zi încărcată de tradiții și simboluri în credința ortodoxă. Cine au fost Arhanghelii Mihail și Gavriil și cum îi putem cinsti pe 8 noiembrie.

Arhanghelii Mihail și Gavriil, cei mai importanți îngeri

Una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei le este dedicată Sfinților Mihail și Gavriil. Aceștia au fost ridicați la rang de Arhangheli, adică stau lângă tronul Domnului. Se crede că au fost în total 7 Arhangheli, însă Sfânta Scriptură menționează doar trei: Mihail, Gavriil și Rafail. Ultimul este celebrat de către catolici.

Mihai și Gavriil sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri. Tot ei se spune că sunt cei care conduc sufletele oamenilor către Judecata de Apoi și mai apoi către Rai sau Iad.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

Cine a fost Arhanghelul Gavriil

Îngerul Gavriil este considerat aducătorul veștilor bune. Se spune că el i-a vestit lui Zaharia nașterea fiului său, Ioan, care avea să devină Botezătorul Domnului. Tot el a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl poartă în pântece pe Mântuitor, de Buna Vestire. Gavriil a înștiințat-o pe Maica Domnului când a venit momentul să treacă la cele veșnice.

Se spune că Gavriil va fi cel care va anunța a doua venire a Mântuitorului pe pământ. În mituri și legende, Gavriil este mai puțin menționat decât îngerul Mihail. Numele său, în ebraică, înseamnă ”Dumnezeu este puterea mea”.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce este bine să faci în această zi, pentru a atrage norocul

Cine a fost Arhanghelul Mihail

Mihail și Gavriil se spune că sunt îngerii păzitori ai oamenilor de la naștere și până în ultima zi de viață. Se spune că îngerul Mihail stă la căpătâiul oamenilor atunci când mor și le păzește sufletele ca să nu le fure Satana. El a fost și primul care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Din acest motiv, în icoane este reprezentat în chip de soldat, purtând o sabie orientată cu vârful în jos.

Numele Mihail înseamnă, în ebraică, ”Cine e ca Dumnezeu”. Se spune că el deține cheile Raiului și tot el poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu. O legendă spune că inițial Mihail era un om de rând. Acesta s-a căsătorit cu o femeie pe nume Stăncuța, care după căsătorie a devenit foarte rea. Pentru răbdarea și cumpătarea de care a dat dovadă, Dumnezeu l-a făcut sfânt.

Icoană cu Sfinții Mihail și Gavriil

Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil

Ziua dedicată celor doi Arhangheli este marcată de tradiții și obiceiuri. Credincioșii merg la biserică, asistă la slujbă și dau de pomană pentru cei care nu mai sunt. Ziua de 8 noiembrie mai este numită și ”Moșii de Arhangheli”. În sâmbăta dinaintea sărbătorii, sunt Moșii de toamnă.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Cât durează și câte zile cu dezlegare la pește sunt

De Sfinții Mihail și Gavriil se spune că este bine să aprinzi o lumânare sau o candelă în casă, chiar dacă nu mergi la biserică. Rugăciunile rostite în această zi ajung mai ușor la Dumnezeu, potrivit credinței creștine.

Rugăciune către Sfântul Mihail

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *