Cum alegem bona potrivită pentru copil? Iată cum se împart responsabilitățile în cuplu după apariția copilului. În cadrul interviului acordat Danei Săvuică, Bogdan şi Ana Silvia Nicolai au povestit și despre avantajele de a avea o bonă filipineză.
Cuplul are o bonă de aproape 3 ani. Dar acomodarea bonei are nevoie de timp. „Într-adevăr este greu ca un om străin, din exterior să vină să stea cu tine în casă. Pentru că de obicei este o femeie străină care are alte concepții. Sunt din zona rurală, și-au crescut copiii într-un anumit fel. Ele trebuie să vină într-un mediu nou cu oameni noi.” Spune Ana, referitor la bonele filipineze. Acestea au o mentalitate diferită și trebuie sa se adapteze unui alt stil de a-i crește pe cei mici.
Pentru a ușura procesul de adaptare al bonei, atât Bogdan cât și Ana au depus efortul necesar, astfel încât lucrurile să decurgă bine. „Nu toată lumea poate avea o bonă internă.”, este de părere Ana. Acest lucru implică adaptarea acasă alături de o nouă persoană. Însă, aceștia nu tratează bona ca pe un angajat, ci ca pe un membru din familie. Până să găsească bona potrivită amândoi erau copleșiți de responsabilități.
„Într-un cuplu tânăr, stresul este uriaș când apare copilul. Eviți foarte multe certuri, foarte multe probleme.”Este de părere Bogdan. Acesta a mai explicat că părinții amândurora îi ajută în continuare cu cei mici, dar nu locuiesc împreună. Consideră chiar, că este mai benefic astfel, pentru a evita diferențele de gândire. Bona te ajută să fii mai relaxat. Este mare lucru să ai un ajutor cu copilul când vrei să ai câteva minute doar pentru tine și relația cu copilul este alta.
Se poate atașa copilul mai mult de bonă? În unele cazuri acest lucru este posibil. Ana a dat exemplul unei prietene care simte puțină invidie când copilul preferă mai repede ajutorul bonei. „Am o prietenă care are o bonă absolut minunată. Dacă (cel mic) se lovește, nu se duce la ea, ci se duce la bonă.” Însă, acest lucru este posibil, pentru că mama copilului lucrează până târziu și bona petrece mai mult timp în compania lui. În cazul lor, atât Bogdan cât și Ana au posibilitatea să lucreze și de acasă. Astfel, reușesc să petreacă timp și în compania copilului și mențin un echilibru.
„În primii ani ai copilului pierzi o parte din libertate, dar câștigi alte lucruri mult mai frumoase.”, mărturisește Ana, cu sinceritate. Despre vacanțele cu copilul cât încă este mic, aceasta este de părere că lucrurile pot să fie imprevizibile. Unui copil mic poate să-i fie rău sau poate plânge mult, iar concediul ar putea să fie compromis. „Facem concedii și cu copiii și singuri.”, a completat Bogdan.