Unul dintre obiectele cel mai greu de curățat din casă este, fără doar și poate, cuptorul. Dacă îl folosești des, probabil ai observat că urmele de mâncare și grăsime arsă se îndepărtează foarte greu. În plus, cuptorul trebuie curățat imediat după utilizare, în caz contrar petele se vor îndepărta mai dificil. Cum cureți ușor cuptorul, folosind un truc banal, dar foarte eficient.
Aragazul și cuptorul sunt obiectele care se murdăresc cel mai des, mai ales dacă gătești frecvent. Dacă aragazul poate fi protejat cu folie de aluminiu atunci când faci mâncare, în cazul cuptorului este mai complicat să îl menții curat. Atunci când îl folosești, se întâmplă frecvent să sară grăsime sau să cadă bucățele de mâncare acolo. Aceste urme de mâncare se ard și sunt foarte greu de curățat, după ce ai terminat de gătit și cuptorul s-a răcit.
Pentru a-l menține ca nou, cuptorul trebuie șters după fiecare utilizare. Cu cât îndepărtezi mai repede urmele de mâncare arsă, cu atât se vor curăța mai ușor și mai repede. Atunci când curge ceva din tavă în cuptor, pentru a evita să umpli bucătăria de fum, adaugă repede 1-2 linguri de sare de bucătărie în cuptor, în locul unde a curs mâncare. Dacă pata este complet acoperită cu sare, nu va mai scoate fum, iar după ce termini de gătit, o vei putea curăța ușor.
Indiferent dacă este vorba despre un cuptor clasic, pe gaz, sau unul electric, ambele se pot curăța rapid și eficient cu ajutorul unor ingrediente banale. Poți apela și la soluții chimice din comerț, însă unul dintre cele mai eficiente remedii presupune un ingredient pe care mulți îl au deja în casă: bicarbonatul se sodiu. Acesta este folosit ca remediu casnic pentru numeroase probleme, fiind eficient și pentru a scăpa de grăsimea arsă din cuptor.
Pentru a curăța cuptorul, ai nevoie de: apă fierbinte, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu, folie de aluminiu și o cârpă moale. Rupe o bucată mare de folie de aluminiu, pe care o vei mototoli, astfel încât să formezi o bilă din ea. Amestecă zeama de la o lămâie cu câteva linguri de apă fierbinte și cu o jumătate de plic de bicarbonat.
Întinde amestecul obținut pe interiorul cuptorului și pe ușa acestuia, pe unde există urme de mâncare pe care vrei să le cureți. Lasă să acționeze 10-15 minute, după care freacă cu ajutorul bilei de staniol. Urmele de mâncare din cuptor se vor îndepărta foarte ușor, iar acum tot ce mai ai de făcut este să ștergi cuptorul cu o lavetă, o cârpă curată sau cu șervețele de bucătărie. Fiind o soluție de curățare 100% naturală, nu necesită clătire și poate fi îndepărtată foarte ușor.