Cum îți dai seama că benzina și motorina conțin apă. Detaliul esențial de care să ții cont când faci plinul la mașină

Iată la ce trebuie să fii atent.
Cum îți dai seama că benzina și motorina conțin apă. Detaliul esențial de care să ții cont când faci plinul la mașină

Prezența apei în combustibil este un subiect controversat printre șoferi. Nu puțini sunt cei care susțin că au alimentat, chiar la benzinării de renume, cu motorină sau benzină care conțuinea apă. Însă chiar dacă este greu de demonstrat acest lucru, prezența apei în combustibil poate fi identificată foarte ușor. Iar cea care te va avertiza este chiar mașina ta. Iată cum îți dai seama că benzina și motorina conțin apă.

Cum îți dai seama că benzina și motorina conțin apă

Prezența apei în combustibil poate fi o problemă serioasă pentru șoferii care doresc să își păstreze mașina în stare bună de funcționare. Apa poate deteriora motorul, poate reduce performanțele mașinii și poate chiar duce la oprirea acesteia.

Citește și: De ce ne place mirosul de benzină. Motivul științific este surprinzător. Nu te-ai fi gândit la asta

Înainte de a afla cum poți identifica apa din benzina sau motorina cu care alimentezi, iată mai întâi cauzele apariției acestui fenomen:

  • Condensare – Apa poate să pătrundă în rezervoarul de combustibil prin condensare, mai ales în sezonul rece sau atunci când alimentezi într-o zi cu temperaturi fluctuante;
  • Contaminare – Apa poate fi introdusă în combustibil în timpul procesului de producție sau de distribuție.

Simptomele prezenței apei în combustibil

Mașina este cea care îți va spune dacă în combustibilul cu care ai alimentat există apă. Pentru asta, trebuie să fii atent la câteva lucruri. Un prim simptom care ar trebui să îți dea de gândit este pornirea greoaie a motorului sau faptul că nu pornește deloc. Apa poate afecta aprinderea corectă a combustibilului în cilindrii motorului, ceea ce duce la performanțe slabe.

Citește și: De ce să nu alimentezi niciodată mașina la benzinăriile de pe autostradă când pleci în străinătate. Puțini șoferi știu asta

Un alt indiciu constă în gazele evacuate. Dacă ai folosit combustibil amestecat cu apă, prin țeava de eșapament va ieși mai mult abur decât în mod obișnuit. De asemenea, o altă problemă cauzată de prezența apei în combustibil este pierderea puterii motorului.

Fii atent dacă motorul mașinii tale scoate zgomote ciudate. Apa poate provoca vibrații și zgomote în motor. Totodată, prezența apei în benzină sau motorină va duce la formarea de condens în filtrele de combustibil.

Un alt indiciu este cel reprezentat de scăderea eficienței consumului de combustibil. Cu alte cuvinte, dacă mașina ta începe să consume mai mult decât de obicei, dar nu are și alte probleme, acesta ar putea fi un semn că în combustibilul cu care ai alimentat există apă.

Cum eviți alimentarea cu combustibil îmbibat cu apă

  • Alege cu atenție stația de alimentare. Optează pentru stații de carburant de încredere, care mențin rezervoarele curate și monitorizează în mod regulat calitatea combustibilului.
  • Folosește aditivi pentru carburant. Unii aditivi sunt special creați pentru a ajuta la absorbția apei și la menținerea combustibilului într-o stare mai pură.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum face Gabriela Cristea sarmale pentru Crăciun. Ce secret are
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *