Cum să cureți urzici fără să te înțepi. Trucul banal de mare ajutor

Metoda pe care trebuie să o încerci

Scris de: Oana Matei

04 Mar. 2023

Cum să cureți urzici fără să te înțepi. Trucul banal de mare ajutor

Urzica ( Urtica dioica) este o plantă medicinală, comestibilă, care se colectează în principal în două scopuri. Pe de o parte, poate fi uscată și depozitată pentru infuzii cu proprietăți diuretice și de detoxifiere. Pe de alta, urzica se folosește în preparate culinare. Urzica se recoltează în lunile martie- aprilie, când frunzele sunt verzi și fragede. Din punct de vedere nutrițional, urzicile  sunt un aliment excepțional de sănătos, bogate în vitamine ( în special acid folic), minerale ( potasiu, magneziu, calciu, etc.) și flavonoide.

Care este metoda simplă de a curăța urzicile fără să te înțepe

Circulă mai multe mituri despre colectarea și curățarea urzicilor fără să ne înțepe. Unii oameni spun să-ți ții respirația când culegi urzici și astfel nu vei fi înțepat sau să apuci tulpina de la bază…dar mai bine nu încercați. Cea mai sigură metodă de a culege și a curăța urzici este să folosești mănuși groase de cauciuc.

Cum se curăță corect urzicile

În primul rând, așa cum am scris mai sus poartă mănușile de cauciuc atunci când vei curăța urzicile.

Urzicile se spală sub jet de apă pentru a scăpa de impurități, pietricele sau insecte. Se curăță de frunzele veștede și de tulpinile mai groase. Se pune o oală cu apă și cu puțină sare la fiert. În momentul fierberii, se pun urzicile în apa fiartă și se lasă pentru 5-6 minute, pentru a se opări. După ce au trecut intervalul de timp indicat, urzicile se scot din oală și se lasă la scurs într-o strecurătoare. După ce urzicile au fost opărite, acestea nu mai înțeapă.

Ce să facem dacă ne-am înțepat cu urzici

Urzicile au pe tulpină niște ace foarte subțiri, ca firul de păr, care conțin mici vezicule cu histamină. Atunci când ne urzicăm, histamina este cea care provoacă usturimea și înroșirea pielii. Sunt câteva soluții care ne ajută să combatem rapid usturimea de urzică:

  • în pădure, lângă tufele de urzici, întotdeauna vei găsi aproape pătlagina. Rupe o frunză de pătlagină și tamponează zona afectată. Mâncărimea va dispărea în câteva minute
  • acasă, poți aplica o compresă cu ulei de măsline, zeamă de lămâie sau cuburi de gheață. De asemenea, de folos este și un unguent antihistaminic.

Când nu înțeapă urzicile

Urzicile nu mai sunt înțepătoare atunci când:

  • după opărire sau după gătire
  • la 12 ore după colectare, deși nu este un truc infailibil, poate să mai înțepe puțin
  • urzicile, puse într-o pungă, se zdrobesc cu sucitorul de lemn. Astfel se sparg veziculele cu histamină, iar după câteva minute își pierd capacitatea de înțepare. Partea mai puțin plăcută, la această metodă, este că urzicile își pierd culoarea, devenind mai închise și aspectul devine mai puțin atrăgător.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *