Urzica ( Urtica dioica) este o plantă medicinală, comestibilă, care se colectează în principal în două scopuri. Pe de o parte, poate fi uscată și depozitată pentru infuzii cu proprietăți diuretice și de detoxifiere. Pe de alta, urzica se folosește în preparate culinare. Urzica se recoltează în lunile martie- aprilie, când frunzele sunt verzi și fragede. Din punct de vedere nutrițional, urzicile sunt un aliment excepțional de sănătos, bogate în vitamine ( în special acid folic), minerale ( potasiu, magneziu, calciu, etc.) și flavonoide.
Circulă mai multe mituri despre colectarea și curățarea urzicilor fără să ne înțepe. Unii oameni spun să-ți ții respirația când culegi urzici și astfel nu vei fi înțepat sau să apuci tulpina de la bază…dar mai bine nu încercați. Cea mai sigură metodă de a culege și a curăța urzici este să folosești mănuși groase de cauciuc.
În primul rând, așa cum am scris mai sus poartă mănușile de cauciuc atunci când vei curăța urzicile.
Urzicile se spală sub jet de apă pentru a scăpa de impurități, pietricele sau insecte. Se curăță de frunzele veștede și de tulpinile mai groase. Se pune o oală cu apă și cu puțină sare la fiert. În momentul fierberii, se pun urzicile în apa fiartă și se lasă pentru 5-6 minute, pentru a se opări. După ce au trecut intervalul de timp indicat, urzicile se scot din oală și se lasă la scurs într-o strecurătoare. După ce urzicile au fost opărite, acestea nu mai înțeapă.
Urzicile au pe tulpină niște ace foarte subțiri, ca firul de păr, care conțin mici vezicule cu histamină. Atunci când ne urzicăm, histamina este cea care provoacă usturimea și înroșirea pielii. Sunt câteva soluții care ne ajută să combatem rapid usturimea de urzică:
Urzicile nu mai sunt înțepătoare atunci când: