Tot mai mulți oameni se plâng din cauza conflictelor care apar între parteneri, însă poți învăța cum să eviți certurile în cuplu. Printre problemele care creează certuri cel mai des, într-un cuplu, se numără problemele de încredere, așteptările nesatisfăcute și compatibilitatea. Certurile în mod constant pot duce la o relație problematică. Dacă sunt gestionate greșit, ar putea pune capăt relației cu totul.
Dacă te afli într-o relație în care te cerți mai mult decât te distrezi alături de jumătatea ta, nu te panica. Există modalități prin care puteți să nu vă mai certați și să vă bucurați unul de celălalt. Iată câteva trucuri simple pentru a-ți menține calmul și de a avea o relație reușită.
Este normal și firesc să vrei să devii imediat defensiv atunci când izbucnește o ceartă. Este posibil să te simți atacat, nedreptățit sau învinuit pentru ceva ce nu ai făcut. Să iei criticile sau declarațiile partenerului tău ca fiind personale nu face decât să pună gaz pe foc.
Evaluarea obiectivă a situației este cea mai bună cale. Trebuie să lucrați pentru a îndrepta lucrurile. Acest lucru ar putea include prezentarea de scuze, repararea a ceea ce s-a întâmplat sau să întrebi cum să îndrepți lucrurile. Adesea, nu persoana în cauză este de vină, ci o situație. Trebuie să fii receptiv la ceea ce are de spus cealaltă persoană. Și interiorizat, punând întrebări dacă este nevoie.
În timpul unei certuri, gândurile și emoțiile noastre pot deveni tulburi sau iraționale. Această stare de spirit poate provoca mai multe discursuri. De obicei spunem lucruri pe care nu le gândim cu adevărat. Dacă cearta devine prea aprinsă, trebuie să te îndepărtezi pentru o vreme și să îți recâștigi perspectiva. Mintea trebuie să se răcorească făcând o plimbare sau petrecând ceva timp singur.
În lumea noastră digitală, trebuie să gândim înainte să trimitem un mesaj text, oferindu-ne posibilitatea de a controla conversația noastră. Nu toată lumea citește textele și tonurile în același mod, iar partenerul tău ar putea lua ceea ce „spui” complet în afara contextului, deschizând calea pentru mai multe certuri.
Atunci când oamenii se ceartă față în față, limbajul corpului este mai clar și este mai ușor de sesizat tonul vocal. În cazul în care o ceartă este deosebit de complexă sau intensă, mesajele text lungi și îndelungate sunt greu de scris și este mai bine să fie discutate în persoană.
Cearta devine scăpată de sub control atunci când caracterul persoanei este atacat în loc să fie atacată problema în sine. Înjurăturile, țipetele unul peste celălalt și evitarea problemei reale se pot acumula, iar cearta devine un război total.
Trebuie ă stați de vorbă cu partenerul dumneavoastră și să stabiliți câteva limite pentru atunci când vă certați. De exemplu, o persoană poate vorbi prima pe un ton respectuos, fără țipete sau injurii.
Cuplurile care lasă problemele să se intensifice se despart mai repede decât cele care abordează conflictul rapid. Faptul că partenerii nu își vorbesc și lasă sentimentele să fiarbă la foc mic produce resentimente sau amărăciune nerostite care ar putea să se infiltreze în relație.
Faptul că ne mărturisim sentimentele sau problemele și punem totul pe masă ne forțează să rezolvăm aceste probleme, astfel încât să nu existe nimic care să îngreuneze mintea pe tot parcursul relației.
Dacă certurile par prea dificile pentru a fi gestionate de unul singur sau partenerii se simt pierduți, trebuie luată în considerare terapia de cuplu.
Cuplurile care aleg să facă terapie pot învăța să se raporteze și să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt, dar și pe ei înșiși. Terapia oferă posibilitatea ca o terță parte să tragă cu ochiul în interiorul relației și să identifice zonele cu problem care pot fi trecute cu vederea. Un bun terapeut oferă pași practici pentru a lucra în direcția păcii în relație.
Stresul cotidian se poate infiltra în relațiile noastre. Deși s-ar putea ca lucrurile din afara relațiilor să cauzeze stres, este posibil ca și relația în sine să fie pur și simplu stresantă.
În acest caz ar trebui ca partenerii să stea separat unul față de celalalt, o perioadă. Uneori, cuplurile au nevoie să petreacă timp separat. Timpul petrecut departe oferă o perspectivă diferită asupra relației.