Cum se așază varza în butoi. Rețeta lui Radu Anton Roman pentru a obține o varză murată perfectă

Este perioada când se bagă varza murată pentru iarnă
Cum se așază varza în butoi. Rețeta lui Radu Anton Roman pentru a obține o varză murată perfectă

Varza murată este un adevărat deliciu în sezonul rece, mai ales la prepararea sarmalelor. Multe gospodine nu știu cum să adauge varza în butoi pentru a rezista foarte bine peste iarnă, așa că astăzi vă dezvăluim reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Pașii de urmat sunt extrem de simpli!

Cum se așază corect varza în butoi

Radu Anton, unul dintre cei mai buni gastronomi, a dezvăluit secretele prin care se așază varza murată în butoi. Dacă veți pune varza așa la butoi, se va păstra tot restul anului și nu se va mai strica. În plus, o altă condiție esențială o reprezintă vasul în care se depozitează: e musai să fie un butoi din lemn ca să iasă zeama limpede. Iată ce vă trebuie pentru a prepara varza murată la butoi:

  • Verze, câte încap în butoi, aproximativ 20
  • 20 crengi de mărar uscat
  • 10 rădăcini hrean
  • 10 legături cimbru uscat
  • 1 pahar piper boabe
  • 4-5 pumni boabe de porumb
  • 3-4 gutui galbene
  • sare, cam 1,5 kg, grunjoasă.

Trucuri pentru a pune varza la murat

Varza trebuie lăsată afară vreo 15 zile , s-o bată bruma, s-o frăgezească. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, să se cureţe . Se spală iar, în câteva ape, neapărat clocotite.

Neapărat, pe fundul butoiului se presară mai întâi un strat de sare, foi de varză, ceva cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Căpăţânile de varză se curăţă de foi şi se şi scobesc înăuntru, apoi se îndeasă bine, cu coceanul în sus. Se presară sare pe fiecare varză, se mai potrivesc rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie şi se pun alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul. În dreptul cepului se face o leasă de crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată pitroci.

Ultimul strat din butoi este de sare

Ultimul strat constă din sare, nu din varză. Odată ce butoiul este umplut, se așază o greutate deasupra varzei pentru a forța eliberarea apei.

La final, se acoperă butoiul cu o cârpă curată și se lasă două zile. Dacă după atâta timp varza nu a lăsat apă cât s-o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, câtă trebuie s-o înece de-o palmă. După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar în butoi, pe deasupra.

Se gustă zeama, se mai potriveşte de sare: ori se mai pune sare, ori se mai adaugă apă. Varza se mai pritoceşte, o dată la săptămână, până s-a acrit ca lumea, apoi, tot la 10-20 zile. Varza murată va fi bună după de mâncat după aproximativ 1 lună!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *