Cum se pregătește de fapt carnea pentru a deveni fragedă și suculentă. Secretul pe care trebuie să-l știi pentru o friptură perfectă

Cum se pregătește de fapt carnea pentru a deveni fragedă și suculentă. Secretul pe care trebuie să-l știi pentru o friptură perfectă

Când vine vorba de grătar, unul dintre cele mai importante lucruri este pregătirea cărnii înainte de a o pune pe grilajul încins. Mai ales dacă alegem să facem o friptură din carne de vită, o carne destul de pretențioasă. Gustul și frăgezimea ei depinde foarte mult de tipul de bucată aleasă. Iată, așadar, cum se pregătește carnea pentru o friptură fragedă și suculentă la grătar.

Cum se pregătește de fapt carnea pentru a deveni fragedă și suculentă

Primul aspect de care trebuie să ținen cont este tipul de carne pe care dorim să îl punem pe grătar. Pulpa, coastele sau mușchiul de vită au particularități diferite, dar există câteva reguli generale pe care dacă le respectăm, cu siguranță friptura noastră va ieși fragedă și delicioasă.

În principiu, o margine foarte subţire de grăsime protejează carnea împotriva uscării. Însă este recomandat să fie îndepărtate toate marginile care conţin mai multă grăsime decât carne.

O primă regulă esențială de care trebuie să ții cont este să scoți carnea din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a o prepara pe grătar, pentru a ajunge la temperatura camerei. În acest fel, carnea se va încălzi rapid, iar în interior va rămâne suculentă.

Atunci când prepari carnea un timp îndelungat la căldură mare, ea își va pierde din umiditate. De aceea, este foarte important să identifici momentul potrivit pentru a o scoate de pe gătar. Poți palpa permanent carnea pentru a vedea gradul de preparare.

Nu întoarce carnea foarte des. O friptură reușită iese dacă bucățile de carne sunt lăsate să se facă liniștit pe grătar. Excepție fac acele bucăți care au o grosime mai mare de doi centimetri și jumătate. Ele trebuie întoarese mai des.

Și condimentarea este un aspect important. Carnea de vită nu are neapărat nevoie de multe condimente. Este suficient dacă o condimentezi cu puțină sare de mare și piper prospăt măcinat după ce ai scos-o de pe grătar.

Cele mai bune tipuri de carne de vită pentru grătar

Pulpă

Acest tip de carne este foarte potrivit pentru grătar întrucât structura lejeră a fibrelor sale permite să iasă fragedă și suculentă. Este, de asemenea, o alternativă mai ieftină la roast beef, fiind la fel de fragedă ca aceasta, dar la un preț mai avantajos.

Coaste

Această carne provine din partea de sus a spatelui. Datorită faptului că este marmorată, ea este deosebit de suculentă, fragedă şi plină de arome. Pentru ca bucata de carne să rămână suculentă şi la grătar, prepar-o cu os. Dat fiind faptul că aceasta conține suficientă grăsime, are nevoie doar de un strat foarte fin de ulei, pentru a nu se lipi pe grătar.

Mușchi

Muşchiul este deosebit de fraged şi cu fibre fine. Fiind un tip de carne solicitat foarte puțin, acesta ți se va topi pur și simplu în gură. Se pretează pentru a fi preparat atât la cuptor cât și pe grătar.

Roast beef

Este una dintre cele mai valoroase bucăți de carne. Are un miez de carne macră, însă şi depuneri mai mici sau mai mari de grăsime între muşchii ce îl înconjoară. Din roast beef se pot face următoarele fripturi: ramstec, fripturile din vrăbioară T-bone cu muşchi şi os, fripturi Porterhouse şi fripturile Sirloin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *