De ce are februarie 28 de zile. Detalii mai puțin știute despre cea mai scurtă lună din an

Februarie este cea mai scurtă lună din calendar. Care este explicația
De ce are februarie 28 de zile. Detalii mai puțin știute despre cea mai scurtă lună din an

Spre deosebire de restul lunilor din an, care au o durată de 30 și 31 de zile, februarie nu durează decât 28 de zile, iar o dată la 4 ani, atunci când este an bisect, are o durată de 29 de zile. Iată care este explicația pentru care februarie este cea mai scurtă lună a anului.

De ce are februarie 28 de zile

A doua lună din calendar este cea mai neobișnuită dintre toate. Februarie are doar 28 de zile, iar o dată la patru ani, în anii bisecți, februarie are 29 de zile. Dar te-ai întrebat vreodată de ce este această lună atât de ciudată?

Ei bine, cu șapte secole înainte de Hristos, romanii foloseau calendarul lui Romulus, care avea doar 10 luni. Anul pornea în martie și se termina în decembrie. Iar romanii, când erau întrebați în ianuarie sau februarie în ce lună se află lună, ei spuneau că în niciuna. Practic iarna pentru ei era o perioadă care nu avea nicio denumire. Pentru cei care lucrau în agricultură, iarna nu le folosea la nimic. Așadar, în vremea respectivă un an număra doar 304 zile.

În anul 714 î.Hr., calendarul a fost modificat de către regele Numa Pompilius pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. El a egalizat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.

În anii bisecți februarie are 29 de zile deoarece, potrivit calculelor astronomice, mișcarea de revoluție în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile și 6 ore. Adunând aceste ore, o dată la 4 ani formează o zi completă, respectiv 29 februarie.

Potrivit statisticilor, aproximativ 13.000 de români sunt născuți pe 29 februarie, serbându-și astfel ziua o dată la patru ani.

De unde vine numele lunii februarie

Numele de februarie provine din cuvântul latin „Februarius”, care înseamnă „a purifica”. În România, februarie este cunoscută și sub denumirea de „Făurar”, care i-a fost atribuită deoarece în această lună fierarii se pregătesc pentru primăvară și își ascut plugurile, făuresc potcoave noi pentru cai, dar și alte unelte.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că februarie începe cu aceeași zi a săptămânii ca martie și noiembrie într-un an obișnuit și ca august în anii bisecți.

Din punct de vedere astrologic, februarie debutează cu Soarele în constelația Vărsătorului și se încheie cu Soarele în constelația Peștilor.

Potrivit tradiției populare, pe 1 februarie se sărbătorește Trifonul, patrounul tuturor insectelor periculoase pentru recoltă, în special omizi și lăcuste. Ziua lui Trif trebuie ținută ca să nu se înmulțească omizile care distrug livezile. Livezile și grădinile se stropesc cu agheasmă, femeile dau de pomană câte o farfurie de mălai sperând că acestea vor mânca mălaiul și vor salva culturile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9.6 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *