De ce mărţişorul este alb şi roşu, de fapt. Ce simbolizează aceste două culori

Ce se face cu mărțișorul după ce nu mai este purtat

Scris de: Daoud Andra

01 Mar. 2024

De ce mărţişorul este alb şi roşu, de fapt. Ce simbolizează aceste două culori

Mărțișorul este, fără doar și poate, cel mai cunoscut simbol al primăverii. Șnurul alb-roșu, care se leagă direct la mână sau care se prinde de anumite bijuterii are o semnificație profundă și se confecționează ca atare de mii de ani. De ce mărţişorul este alb şi roşu și ce trebuie să faci cu el după ce nu îl mai porți.

Ce simbolizează mărțișorul, de fapt

Tradiția de a oferi mărțișoare de 1 Martie este una veche, cu origini în vremea dacilor. Pe atunci, șnurul alb și roșu avea cu totul alt scop, însă pe parcurs a devenit un simbol al începutului primăverii. În general, băieții oferă mărțișoare fetelor, însă în zona Moldovei, în anumite părți din Ardeal, în Bucovina și în Banat lucrurile stau invers. Băieții primesc mărțișoare de la fete pe 1 martie, urmând să le ofere acestora flori sau mici cadouri, de 8 martie.

Mărțișorul este simbolul primăverii, dar și al norocului. De multe ori, șnurul alb-roșu este agățat de simboluri ale norocului, precum trifoiul cu patru foi, coșarul sau potcoava. Orice bijuterie sau obiect confecționat manual poate fi transformat în mărțișor, dacă i se leagă un șnur cu alb și roșu. Mărțișoarele se poartă în piept sau la mână, pe tot parcursul lunii martie.

Citește și: Mesaje de 1 Martie. Cele mai frumoase urări, sms-uri și felicitări pe care să le trimiți de Mărțișor 2024

De ce mărţişorul este alb şi roşu

Culorile alese pentru șnurul de mărțișor au o semnificație aparte. În urmă cu câteva mii de ani, dacii confecționau coliere cu pietricele albe și roșii, pe care le purtau la gât, la începutul primăverii. Acestea erau un simbol al prosperității și al fertilității naturii. Ulterior, erau agățate în copaci, pentru ca recolta să fie una bogată.

Pe parcurs, s-a renunțat la pietricele și s-a trecut la fir de lână roșu și alb, care se împletesc și se poartă la mână sau în piept. Există mai multe explicații cu privire la simbolistica acestor culori. Una dintre teorii este că roșul simbolizează pasiunea, dragostea, viața și protecția divină. Roșu protejează de rele, de ghinion, de blesteme și de deochi.

Citește și: De ce este bine să pui mărțișorul într-un pom după ce îl porți. Semnificația specială a acestei tradiții

Albul, pe de altă parte, simbolizează curățenia, puritatea și noile începuturi. În trecut, se considera că anul începe odată cu primăvara, astfel că albul era reprezentativ pentru un nou început, pentru un nou an. Acum, albul poate simboliza începerea unui nou capitol. O altă teorie susține că roșul reprezintă energia masculină, iar albul pe cea feminină. Împletirea firelor de cele două culori se spune că atrage înțelegerea și armonia în viața celor care poartă mărțișoare.

Ce să faci cu mărțișorul după ce nu îl mai porți

Potrivit tradiție, mărțișorul poate fi purtat pe tot parcursul lunii martie sau mai puțin. Când nu îl mai porți, șnurul alb-roșu nu trebuie să fie aruncat, fiind un simbol al norocului. Așa cum se întâmpla în trecut, este bine ca șnurul de mărțișor să fie legat undeva în natură. În loc să îl arunci la gunoi, leagă șnurul de mărțișor de creanga unui pom înflorit. În acest fel, se spune că va fi un an îmbelșugat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *