De ce să nu arunci cojile de avocado la gunoi. Sunt o comoară la casa omului, cum le poți folosi, de fapt

Cât de utile sunt în gospodărie

Scris de: Daoud Andra

06 Feb. 2024

De ce să nu arunci cojile de avocado la gunoi. Sunt o comoară la casa omului, cum le poți folosi, de fapt

Unele fructe și legume pot fi folosite în întregime, chiar dacă anumite părți din ele nu sunt comestibile. Coaja sau sâmburii pot fi utilizate în diverse moduri în gospodărie, iar efectele sunt ușor de observat. Ce poți face cu cojile de avocado și cât de utile sunt, de fapt. Nu le vei mai arunca de acum încolo.

Cojile de avocado sunt aur în gospodărie

Atunci când curățăm anumite fructe și legume, ne grăbim să aruncăm la gunoi cojile și resturile, fără să știm cât de utile pot fi acestea, de fapt. Un exemplu excelent în acest sens este avocado, a cărui coajă nu este comestibilă. Dacă sâmburele este păstrat de mulți oameni pentru a obține o plantă de avocado, coaja este aruncată imediat la gunoi. Puțini știu că aceasta poate fi extrem de utilă în îngrijirea plantelor.

Citește și: Mic dejun cu avocado. Rețete rapide și delicioase

Coaja de la avocado este foarte bogată în potasiu, un mineral esențial pentru ca plantele să se dezvolte și să rodească. Fie că vorbim despre plantele în ghiveci, fie despre cele din grădină, majoritatea au nevoie de un sol bogat în minerale pentru a crește sănătos. Cojile de la anumite alimente cum este și avocado sunt bogate în potasiu, care este unul dintre cele trei minerale esențiale pentru plante, alături de azot și fosfor.

Majoritatea soluțiilor fertilizante chimice sunt pe baza acestor minerale, iar dacă avem posibilitatea să le obținem din surse naturale, este de preferat să o facem. În timp ce azotul și fosforul se găsesc în concentrații mai mici în cojile fructelor și legumelor, potasiul este în proporție mare.

Citește și: Nu mai arunca sâmburele de la avocado la gunoi. Ce poți face de fapt cu el, rămâi surprins când vei afla în câte moduri îl poți utiliza

Cum să folosești cojile de avocado

Printre alimentele a căror coajă este bogată în potasiu se numără cele care au coaja colorată, fie verde, fie roșu sau portocaliu. Avocado este alimentul cel mai bogat în potasiu și conține 973 mg din acest mineral per porție. Bananele, zucchini, castravetele, dovleacul, morcovii, merele sau mango sunt, de asemenea, surse importante de potasiu.

Pentru ca plantele să beneficieze de acest mineral esențial, poți prepara amestecuri din coji de fructe uscate, pe care să le folosești pe post de fertilizant. Lasă la uscat cojile de avocado, după care le poți pune în blender, alături de coji de ouă și o lingură de zaț de cafea. Mixează până când obții un amestec omogen.

Citește și: Avocado este legumă sau fruct? Puțini știu adevărul, te va surprinde total

Soluția este bogată nu doar în potasiu, ci și în alte minerale precum calciu și magneziu, datorită zațului de cafea și cojilor de ouă. Pune câte o linguriță din amestec în ghiveciul plantelor, înainte de a le uda. Când pui apă, soluția ferilizantă ajunge în sol, hrănindu-l. Poți aplica acest fertilizant natural o dată pe săptămână, în perioada de înflorire și nu numai.

Infuzie de coji de fructe

O altă modalitate de a beneficia de substanțele nutritive din cojile fructelor și legumelor este să faci o infuzie, cu care să uzi plantele. Adună cojile de la legume și fructe timp de 2-3 zile și pune-le într-un vas, la frigider. Fierbe 1-2 litri de apă, în funcție de câte flori ai de udat, și toarnă peste cojile de alimente.

Acoperă cu un capac și lasă vasul să stea la temperatura camerei timp de 24 de ore. Strecoară apoi apa și folosește-o pentru a uda florile din ghiveci sau din curte. Cu cât cojile sunt mai proaspete, cu atât infuzia va fi mai nutritivă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *