De ce să presari la final bicarbonat de sodiu în varza calită. E secretul extraordinar al bucătarilor de top

Secretul din bucătărie pe care trebuie să îl cunoști
De ce să presari la final bicarbonat de sodiu în varza calită. E secretul extraordinar al bucătarilor de top

Varza este unul dintre alimentele foarte consumate, grație valorii sale nutritive deloc de neglijat. Gătită în numeroase variante, ascunde și numeroase secrete pe care puține gospodine le cunosc și le aplică.

Cum să folosești bicarbonatul în varza călită

Varza poate fi gătită în foarte multe moduri, dar de departe varza călită ocupă locul de cinste în topul rețetelor. Pentru a face preparatul mult mai gustos, iată ce trebuie să faci! Un secret pe care puține gospodine îl știu este că trebuie să pună bicarbonat de sodiu în varză.

Indiferent de sezon, ne putem bucura oricând de gustul unei verze proaspete. Această legumă se remarcă prin calitățile nutritive, dar și pin versatilitatea ei, putând fi găsită în numeroase variante care mai de care mai delicioase. Este recomandat ca varza să fie integrată în orice rețetă și asta pentru că are doar 22 de calorii, 5 grame de carbohidrați și un indice glicemic foarte redus. De asemenea, este o importantă sursă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu, fier, calciu și acid folic.

Acum că știi cât de bună este varza pentru sănătatea ta, află că îți poți delecta familia și musafirii cu o varză călită cum nu au mai mâncat. Totuși, când vine vorba de varza roșie, se întâmpină o problemă. În timpul gătirii, aceasta își pierde din culoare și chiar o parte din aceasta se poate transfera la celelalte ingrediente. Ca să păstrezi culoarea naturală a verzei, indiferent de tipul ei, poți folosi bicarbonat de sodiu, ingredient pe care îl poți folosi și la alte mâncăruri, dar și în treburi casnice. Tot ce trebuie să faci este să pui o linguriță de bicarbonat în apa în care fierbi varza. Totuși, nu lăsa apa prea mult pe foc, căci pH-ul scăzut al acestei pulberi poate face ca frunzele de varză să se înmoaie prea tare.

Cea mai bună rețetă de varză călită

Îți lăsăm mai jos și o rețetă inedită de varză călită, mai ales că acum știi cum să îi păstrezi culoarea intactă. Reteța, notată de celebrul bucătar Radu Anton Roman în lucrarea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, cuprinde cele mai bune ingrediente pentru cel mai bun preparat. Pentru a prepara varza călită după rețeta maestrului bucătar, ai nevoie de:

  • trei linguri de ulei;
  • doi morcovi;
  • sare, piper, paprica, după gust;
  • o lingură de pastă de roșii;
  • o legătură de mărar;
  • 200 de mililitri de supă de pasăre;
  • 200 de grame de iaurt;
  • 200 de grame de carne albă (piept de pui dezosat)
  • unul/doi cârnați;
  • 100 de grame de măduvă de vițel;
  • șase verze potrivite.

Secretul unei verze călite gustoase constă în amestecarea bine cu sare, imediat după ce este tocată și lăsată să se odihnească cel puțin un sfert de oră.

„Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad. Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul. (…) Varza mai în putere, dinspre vară-toamnă, se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit”, mai notează Radu Anton Roman în lucrarea sa.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan, mărturisiri despre relația cu Victor Cornea
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *