În perioadele de post, există zile cu dezlegare la pește. Postul Paștelui este considerat cel mai aspru dintre toate posturile de peste an, întrucât este cel mai lung și, în plus, există puține zile cu dezlegare la pește. Anul acesta, în Postul Mare, sunt doar două zile în care credincioșilor le este permis să consume pește: de Buna Vestire, sărbătoare care are loc pe 25 martie și de Florii, care va fi pe 9 aprilie.
Postul Paștelui a început pe data de 27 februarie și are o durată de 46 de zile, dintre care 44 sunt fără dezlegare la pește. Anul acesta, Sărbătoarea Învierii Domnului are loc pe 16 aprilie, iar cele două sărbători în care credincioșii pot consuma pește din timpul postului sunt 25 martie, când creștinii ortodocși prăznuiesc Buna Vestire și 9 aprilie, în Duminica Floriilor.
Preoţii spun că sărbătoarea Bunei Vestiri este considerată un praznic împărătesc, motiv pentru care se poate consuma pește. În Biserica Ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte.
Portrivit sfaturiortodoxe.ro, dezlegarea sau permisiunea de a trece peste anumite prescripţii, ori voia de a face ceva, înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă.
„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă“, explică părintele paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Călărași, Paul Tudorache.
Potrivit tradiției creștine, se mănâncă pește deoarece este alimentul pe care Însuși Mântuitorul Iisus Hristos l-a consumat după Înviere.
„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Tudorache.
Peștele este considerat un animal care nu se vaită, întrucât nu scoate niciun sunet, precum animalele a căror carne o consumăm în mod obișnuit. Peștele este considerat sfânt. În Postul Mare nu se consumă lactate, carne, pește și untdelemn, excepție făcând ultimele două alimente care pot fi consumate doar în zilele cu dezlegare.
Postul este rânduit pentru curățirea sufletului și trupului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine.