Ziua de 30 noiembrie marchează una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Este Sfântul Andrei, iar cu oceastă ocazie se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generație în generație. De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei, de fapt. Gestul este unul care s-a transmis din bătrâni.
Una dintre cele mai importante tradiții de Sfântul Andrei presupune să pui grâu la încolțit într-un vas, pe care să îl păstrezi în bucătărie. Se spune că fiecare membru al familie trebuie să pună grâu în alt recipient, în seara de 29 spre 30 noiembrie. Ghivecele cu grâu plantat se păstrează la căldură, în bucătărie, și se udă zilnic sau la două zile, pentru ca grâul să încolțească.
Vasele cu grâu răsărit se păstrează până după Anul Nou și se pun pe masa de Revelion. După ce începe următorul an, grâul poate fi dat la păsări sau la animale sau poate fi folosit pentru diferite rețete. Se spune că este păcat să fie aruncat, deoarece are o semnificație aparte.
Obiceiul de a pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei s-a transmis din generație în generație și are o simbolistică importantă. În trecut, în popor, oamenii aveau tot felul de superstiții pentru a afla cum va fi anul următor, cum va fi vremea sau ce recoltă vor avea.
Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei are rolul de a arăta dacă va fi un an roditor, dar și dacă va fi un an îmbelșugat pentru fiecare persoană în parte. Grâul simbolizează bogătia, belșugul, din acest motiv fiecare membru al familiei ar trebui să pună grâu într-un vas separat. Cu cât grâul crește mai mult până la Anul Nou, cu atât persoana care l-a plantat va avea parte de un an mai bun și mai roditor.
Această cereală are însă și o semnificație biblică. Din grâu se obține pâinea, care este considerată trupul Mântuitorului. Din pâine sfințită se face anafura, iar în combinație cu vinul, care este sângele Domnului, este folosită la împărtășanie.
Citește și: Cine a fost Sfântul Andrei. De ce i se mai spune „Cel dintâi chemat”