De ce tresărim în somn și avem senzația de prăbușire. Specialiștii au explicat ce ascunde de fapt această stare

De ce tresărim în somn și avem senzația de prăbușire. Specialiștii au explicat ce ascunde de fapt această stare

Tresăririle în somn și senzația de prăbușire sunt senzații pe care le experimentează aproximativ 70 la sută dintre oamenii de pe întreaga planetă de-a lungul vieții. Deși este un fenomen inofensiv, paote duce în unele cazuri la anxietate sau insomnie. Iată de ce apare și cum putem reduce probabililtate apariției acestui fenomen.

De ce tresărim în somn și avem senzația de prăbușire

Tresăririle în somn sunt denumite științific mioclonii. Acestea apar de regulă înainte de somnul REM, când apare în mod natural paralizia musculaturii pentru ca organismul să se poată odihni.

Nu s-a stabilit clar până acum care ar fi cazua producerii tresăririlor în somn, însă cea mai vehiculată ipoteză este că ar avea legătură cu mecanismul de funcționare a creierului. Mai exact, neocortextul consideră că organismul se află în pericol și declanșează o contracție puternică a musculaturii, ca un avertisment, potrivit CNN.

„Din punct de vedere medical, tresăririle sunt un tip de miclonie, care este o mişcare rapidă şi involuntară a muşchilor. Un exemplu clasic de miclonie este sughiţul”, spune doctorul Raj Dasgupta, un specialist în somn care lucrează la Universitatea Southern California.

Senzație de prăbușire urmată de o tresărire puternică este cea mai des întâlnită senzație, dar nu singura. Unii oameni experimentează inclusiv fenomene acustice și vizuale. Pot auzi sunete puternice, pot vedea lumini orbitoare sau chiar pot să aibă halucinații. Alte persoane au descris senzțiile ca pe niște electroșocuri.

„Tresăririle pot fi confundate uneori cu nişte convulsii. Deşi sunt asemănătoare, există diferenţe. Convulsiile sunt simptome grave care au ca sursă o afecţiune. Tresăririle în somn, pe de altă parte, sunt un fenomen inofensiv care nu au ca sursă o afecţiune. Sunt doar supărătoare, mai ales dacă ne împiedică să adormim”, spune doctorul Raj Dasgupta.

Examinarea medicală în astfel de cazuri nu este necesară, însă ar trebuie să mergem la doctor dacă senzațiile sunt însoțite și de alte simptome precum mușcarea limbii sau a buzelor (care produc răni), ori de udarea patului.

Chiar dacă sunt inofensive, tresăririle în somn se pot agrava. Acestea au fost întâlnite mai frecvent în rândul persoanelor care consumă alcool sau cafea sau care trec prin stări de anxietate. De altfel, anxietatea poate fi chiar ea provocată de teama tresăririlor în somn.

„Anxietatea şi oboseala cresc probabilitatea de a experimenta aceste tresăriri ceea ce are ca rezultat un cerc vicios ce duce la insomnie şi privare de somn”, spune Raj Dasgupta.

Cum putem preveni tresăririle în somn

Pentru a scădea probabilitatea apariției tresăririlor în somn, dr. Raj Dasgupta recomandă respectarea „ingienei somnului”. În primul rând, trebuie redus consumul de cafenină în timpul zile, în special după-amiaza sau seara pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Aceeași recomandare este valabilă și în cazul alcoolului. Chiar dacă acesta provoacă somnulență, după ce este metabolizat în corp, probabilitatea ca cineva să se trezeascădin somn este mai mare. În plus, corpul va fi mai obosit, deci mai predispus la apriția tresăririlor.

„Una dintre cele mai bune metode de a adormi este să te concentrezi asupra respiraţiei. Cele mai multe astfel de exerciţii implică respiraţia lentă şi profundă”, spune Raj Dasgupta.

Specialistul recomandă respectarea orelor de somn chiar și în weekend sau în vacanțe. Iar o recomandare foarte importantă este aceea de a evita ecranele puternic luminate înainte de somn.

Citește și: „Obiectul care nu ar trebui să existe în camera în care dormim. Reguli de aur pentru un somn odihnitor

„Lumina puternică a unui televizor, computer sau telefon te ţine într-o stare de alertă când ar trebui să ţi se facă somn. Cu cât îmbătrânim, cu atât ne este mai greu să adormim, aşa că este bine să practicăm o bună igienă a somnului”, spune Dasgupta.

Citește și: „Alimente pe care să nu le consumi niciodată înainte de culcare. Ce e bine să eviți dacă vrei să ai un somn odihnitor

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *