Descoperire fantastică în România. Arheologii au găsit bijuterii din aur de acum 2000 de ani. Cum arată nestematele

Dezvăluiri uimitoare de la șantierul arheologic din Alba Iulia

Scris de: Oana Matei

29 Sep. 2023

Descoperire fantastică în România. Arheologii au găsit bijuterii din aur de acum 2000 de ani. Cum arată nestematele

În orașul Alba Iulia, un șantier arheologic de amploare a adus la lumină dovezi spectaculoase ale istoriei milenare a regiunii. Ceea ce a început ca o extindere a cimitirului local s-a transformat într-o adevărată aventură arheologică, în care specialiștii au descoperit dovezi care atestă o diversitate culturală uluitoare. Pentru arheologi, această descoperire atestă faptul că această zonă a fost locuită în mod continuu, timp de aproape 5000 de ani.

Arheologii au găsit bijuterii din aur și obiecte din bronz la Alba Iulia

Extinderea cimitirului din Alba Iulia a adus cu sine o surpriză fascinantă pentru arheologi. Deschiderea unui șantier arheologic major a scos la iveală că în aceeași zonă se suprapun mai multe culturi. Descoperirile recente includ urme ale culturii Coţofeni din anul 3000 Înainte de Hristos, dar și vestigii ale epocii medievale și romane. În plus, la Apulum, a fost găsit un mormânt care conținea o cantitate impresionantă de bijuterii din aur și un vas de bronz unicat.

Orașul roman Apulum, alături de castrul și colonia Portos, era cea mai importantă așezare din punct de vedere economic a Daciei Romane. În perioada de glorie, în zonă locuiau peste 55.000 de oameni.

Într-unul dintre mormintele de incinerație, inventarul funerar descoperit cuprindea un vas de lut, un vas de bronz, o cutiuță pentru farduri de la care s-au păstrat elemente metalice (bronz) de furnitură și cheia din bronz a acesteia, un cercel din aur, un pandantiv confecționat dintr-un denar republican la care erau atașate două tortițe din aur, precum și un număr de șase mărgele confecționate tot din aur. Alăturat se afla un alt mormânt care avea, de asemenea, în inventar un cercel din aur și resturi de la o cutiuță similară. Mormintele erau grupate pe familii și sunt datate cu monede în faza canabelor Legiunii a XIII-a Gemina.

Cercetătorii, surprinși de descoperirea făcută

„Cercetarea arheologică ne-a uimit și pe noi prin rezultatele care au ieșit la iveală. Știam că vor fi complexe arheologice, nu știam însă densitatea acestora. Au fost găsite 56 de complexuri arheologice. Dintre acestea, 19 sunt complexe funerare, morminte databile în perioada romană, în special morminte de incinerație. Cinci sunt de înhumație”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, arheologul George Bounegru.

Șantierul a fost deschis după ce, în primăvară, s-au găsit rămășițele mai multor sarcofage din piatră. De atunci, arheologii au scos la suprafață un inventar impresionant de obiecte, de altfel cel mai mare număr de bijuterii din aur și un vas bronz, dar și o casetă de farduri și o coasă romană, unele piese fiind unicat.

„Marea majoritate a mormintelor de epocă romană au fost jefuite încă din epocă. Avem aici niște cazuri fericite, în care mormintele nu au fost jefuite. În momentul în care am decis să intru să curăț aceste morminte, nu se vedea niciuna dintre piesele de aur. Dar se vedeau alte elemente, care ne indicau că este un mormânt extrem de bogat. Se vedea toarta vasului de bronz, dar se mai vedea și altceva: niște fragmente de bronz, care proveneau de la o cutie de toaletă. Se obișnuia în epoca romană ca în mormintele de femei să se pună și cutii în care femeile păstrează farduri și parfumuri. Și noi am găsit o astfel de cutie”, a explicat, la rândul său, arheologul Ilie Lascu.

Vezi și Singurul rege din istorie cu o domnie mai lungă decât a Elisabetei a II-a. A stat pe tron aproape 73 de ani

Istorie de 5000 de ani

Săpăturile arheologice au dezvăluit o imagine complexă a istoriei Albei Iulia. Prezența urmelor culturii Coţofeni din perioada Neoliticului timpuriu și a celorlalte descoperiri ulterioare, este o dovadă că în această zonă, s-a locuit în permanență, de peste 5000 de ani în urmă. Aceste descoperiri remarcabile  oferă o perspectivă asupra vieții și obiceiurilor străvechi. Suprapunerea ulterioară a culturilor romană și medievală, arată continuitatea istorică și impactul pe care aceste civilizații l-au avut asupra evoluției orașului.

Sursa: Agerpres

Vezi și Secretul celui mai longeviv cuplu din istorie. Au fost căsătoriți vreme de 90 de ani

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *