Detaliul care îți arată dacă vinetele sunt coapte. La ce trebuie să te uiți prima dată

Vinetele au început să fie apreciate ca legume abia în secolul al XV-lea, dar ele au apărut cu sute de ani înainte de Hristos
Detaliul care îți arată dacă vinetele sunt coapte. La ce trebuie să te uiți prima dată

Detaliul care îți arată dacă vinetele sunt coapte. Aceste legume sunt extrem de gustoase și se pot mânca sub diferite forme: prăjite, coapte, în salată împreună cu alte legume, zacuscă, etc. Însă pe cât de gustoase sunt, pe atât de migăloasă este coacerea lor. Necesită multă răbdare și poate fi chinuitoare, în condițiile în care afară este deja cald. Pentru a face cele mai gustoase vinete este important să știm să le alegem. În continuare îți prezentăm un truc care te va ajuta să alegi vinetele perfecte.

Detaliul care îți arată dacă vinetele sunt coapte. Cum îți dai seama dintr-o singură privire

Vinetele fac parte din familia Solanaceae şi sunt originare din India şi Birmania, unde se presupune că erau cunoscute încă din anii 800 înainte de Christos. Apoi au pătruns în China, Orientul Mijlociu și zona meridionala. Ele au început să fie apreciate ca legume abia în secolul al XV-lea, când au căpătat o extindere rapidă în foarte multe zone ale globului.

La noi în ţară, vinetele sunt foarte apreciate în arta culinară, fiind bogate în vitamine și minerale și au o valoare energetică ridicată. Pentru a ne bucura de gustul lor unic, trebuie însă să știm în primul rând cum să le alegem. Există câteva trucuri care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când algi ventele este să te uiți la codiță. Aceasta trebuie să fie de culoarea verde și să nu fie uscată sau ofilită. După ce a trecut testul codiței, trecem la corpul vinetei. Acesta trebuie să fie negru și lucios. Iar la final, încercăm leguma cu ajutorul mâinilor. Vânăta nu trebuie să fie la atingere nici moale dar nici tare, ci trebuie să fie pufoasă.

Detaliul care îți arată dacă vinetele sunt coapte

La ce să fim atenți când cumpărăm vinete. Recomandarea specialiștilor

Agricultorii atrag însă atenția și asupra mărimii vinetelor.

„Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase şi pufoase. Când sunt strânse ele trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime: vinetele tari au seminţe mari, iar cele verzui sunt amare. Codiţa trebuie să fie cât mai verde şi fragedă. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Este indicat să fie alese vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase”, explică Petre Papp, agricultor, potrivit Adevărul.

De asemenea, pentru a evita vinetele cu multe semințe, agricultorii ne învață să fim atenți la capetele acestora. Cele care au o urmă circulară și nu foarte adâncă, nu conțin atât de multe semințe precum cele care au la capăt o formă ovală și mai adâncă.

Este recomandat ca atunci când cumperi vinete să le și faci, pentru a te putea bucura din plin de gustul lor proaspăt. Totuși, le poți ține la rece câteva zile și apoi să le gătești.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
8.9 27 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *