Echinocţiul de primăvară în 2023. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți pe 20 martie

Echinocțiul de primăvară este unul dintre cele mai importante evenimente astronomice ale anului.
Echinocţiul de primăvară în 2023. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți pe 20 martie

În luna martie are loc echinocțiul de primăvară 2023, un fenomen extrem de important, marcat de diverse ritualuri și tradiții care mai de care mai interesante. Unele dintre ele se respectă și azi, deși în anumite zone din țară s-au mai pierdut. Iată când e echinocţiul de primăvară în 2023.

Când are loc echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de primăvară este unul dintre cele mai importante evenimente astronomice ale anului. Are loc în luna martie și anunță oficial începutul primăverii astronomice.

De pe 21 decembrie, atunci când are loc solstițiul de iarnă și până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară, ziua crește constant. La mijlocul acestei perioade, în jurul datei de 20 martie, are loc echinocțiul de primăvară.

Echinocțiul de primăvară 2023 are loc la data de 20 martie, ora 23:24. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă, de fapt, echinocțiul de primăvară. Ei bine, atunci este momentul în care se face trecerea de la iarnă la primăvară, chiar dacă din punct de vedere calendaristic, primăvara debutează pe 1 martie.

Echinocţiul de primăvară în 2023
Echinocţiul de primăvară în 2023

În momentul echinocțiului de primăvară 2023, zilele și nopțile devin egale, indiferent de latitudine, potrivit astro-urseanu.ro.

După echinocțiul de primăvară 2023, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă. Acest lucru se va petrece la data de 21 iunie, în momentul Solstițiului de Vară.

Echinocțiul de primăvară are loc în luna martie în emisfera nordică, iar în luna septembrie are loc Echinocțiul de toamnă în emisfera sudică.

Cuvântul „echinocțiu” provine din franțuzescul „équinoxe” care, la rândul lui, derivă din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de primăvară

  • Echinocțiul de primăvară, acest important eveniment astronomic era considerat o sărbătoare a luminii și a purificării.
  • Potrivit tradiței, în această zi trebuiau curățate toate gospodăriile, iar uscăturile trebuiau arse.
  • Oamenii credeau că aceste focuri pot atrage puterea Soarelui.

De asemenea, copii lăsau ușa casei deschisă și rosteau următoarele cuvinte:

„Intră frig și ieși căldură, să se facă vreme bună pe la noi pe bătătură”. Făceau asta pentru a atrage mai mult primăvara.

Echinocțiul de primăvară în următorii ani

Echinocțiul de primăvară are loc de obicei în jurul datei de 20 martie. Iată când pică în următorii ani:

Echinocțiul de primăvară 2024: 20 martie, 05:06

Echinocțiul de primăvară 2025: 20 martie, 11:01

Citește și: Până când sunt Babele în martie. În ce perioadă trebuie să le alegi 

Echinocțiul de primăvară 2026: 20 martie, 16:46

Echinocțiul de primăvară 2027: 20 martie, 22:25

Echinocțiul de primăvară 2028: 20 martie, 04:17

Cum ne afectează echinocțiul de primăvară

Specialiștii sunt de părere că după producerea echinocțiului de primăvară, organismul resimte anumite energii care sunt benefice pentru îmbunătățirea stării de spirit. Astfel, începând cu această perioadă ar trebui să ne simțim mai energici și să avem un tonus mai bun.

Sigur că, acest lucru depinde de fiecare persoană în parte. Unele persoane sunt afectate, altele nu. În timp ce unii oameni resimt foate mult oboseala sau au un somn agitat pe timpul nopții, alții au dureri mari de cap.

Ținând cont de faptul că odată cu începerea echinocțiului de primăvară, ziua este mai lungă, acest lucru înseamnă automat o cantitate mai mare de lumină.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
7.6 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *