Ego Life, ediția a 10-a, cu Dana Săvuică. Manuela Hărăbor și Nicoleta Mariana Orlea, Director of Fundraising Autism Voice, despre ce înseamnă să fii părinte al unui copil cu autism

În ediția emisiunii Ego Life cu numărul 10, Dana Săvuică și invitatele ei discută despre experiența de a fi părinte al unui copil cu autism.
Ego Life, ediția a 10-a, cu Dana Săvuică. Manuela Hărăbor și Nicoleta Mariana Orlea, Director of Fundraising Autism Voice, despre ce înseamnă să fii părinte al unui copil cu autism

În Ediția Ego Life cu numărul 10, Dana Săvuică, a dezbătut un subiect foarte important al zilelor noastre, alături de Manuela Hărăbor și Nicoleta Mariana Orlea, Director of Fundraising Autism Voice. Tema acestei ediții este centrată pe tulburările de spectru autist la copii. Ce înseamnă să ai un copil cu autism în zilele noastre. Cât de mult sprijină statul persoanele care suferă de aceste tulburări și care sunt costurile reale pentru tratarea autismului.

Ce este autismul?

Autismul nu este o afecțiune medicală care se poate trata cu anumite medicamente. Tulburările din spectrul autismului pot apărea chiar de la naștere sau în primii doi ani de viața ai copilului. Acestea afectează comunicarea, comportamentul și motricitatea, persistând și pe parcursul vieții adulte. Autismul este o tulburare de comportament care poate să provoace dificultăți în interacțiunea socială, dificultăți de limbaj sau de comunicare, precum și modele neobișnuite de coportament fizic.

Deși a devenit o afecțiune tot mai răspândită, cu toate acestea, societatea nu știe încă să integreze persoanele afectate de autism. În România, în prezent, 35.000 de persoane suferă de autism. Dintre acestea, 18.000 sunt copii. Conform celor mai recente cercetări, peste 1000 de copii români sunt diagnosticați anual cu autism.

Ce înseamnă să ai un copil cu autism în zilele noastre

De obicei, părinții sunt primii care ajung să observe din semnele timpurii ale autismului. Remarcă probabil cum copilul lor se dezvoltă într-un mod diferit față de copiii care au aceeași vârstă. Uneori diferențele semnificative au fost evidente și pentru ceilalți sau, în unele cazuri, sunt recunoscute de către un educator. Aceste prime simptome îi determină pe părinți să caute răspunsuri care ajung să îi conducă la diagnosticul de autism.

Anchetele sociologice arată că, înainte de diagnostic, aproximativ 66% din familii nu știu foarte multe informații despre această afecțiune. Bineînțeles, după diagnosticare toate informațiile dar și recomandările terapeutice sunt foarte importante. Este necesară consilierea părinților de către un psiholog, iar prezența ambilor părinți în viața unui copil cu autism este esențială.

Legile privind drepturile copiilor cu autism, prevăd o serie de aspecte. Printre acestea se numără: dreptul la educație, psihoterapie cognitiv-comportamentală, tratamentul psihofarmacologic, evaluarea clinică psihologică, precum și depistarea activă precoce.

Cât ajută statul cu adevărat familiile și părinții cu un copil autist

Părinții cu un copil autist au anumite drepturi și beneficii, menite să îi ajute în procesul de creștere și îngrijire a acestuia. Copiii cu grad sever de autism beneficiază de buget personal complementar lunar, în valoare de 91 lei. În plus, se mai adaugă și o indemnizatie de însoțitor, de 461 lei. Copiii cu grad de autism accentuat primesc un buget personal complementar lunar de 68 lei, iar copiilor cu tulburări de autism medii li se oferă un buget lunar de 33,5 lei. Alocațiile de stat acordate de Agenția Natională pentru Prestații Sociale, în condițiile prevăzute de lege, sunt majorate cu 100%.

Cu toate acestea, un copil are nevoie de terapie de 5 ori pe săptămână, între 2 și 4 ore pe zi. Iar o zi de terapie costă 300 de lei. O altă problemă reală este bullyingul în societate a copiilor cu autism.

Cum putem ajuta la integrarea copiilor cu autism în societate

Necesitatea integrării persoanelor cu autism în societate este absolut necesară. Este nevoie de mai multă informație și de înțelegere. Socializarea este un proces esențial și continuu din viața noastră la care trebuie să aibă acces și copiii cu autism. Și persoanele care suferă de autism fac parte din societatea și nu trebuie excluse sau ascunse. Este foarte important felul în care interacționăm cu acestea. Orice persoană cu autism are nevoie de sprijinul nostru. Trebuie să fie inclusă în activități de grup, atât în familie, cât și în grădiniță sau școală, precum și în comunitatea socială.

Orice copil are șanse egale la educație, nu trebuie în ninciun caz marginalizat. Integrarea în școală și in mediile de învățare are o importanță esențială pentru a facilita intergrarea ulterioară în societate. Treptat, simptomele copiiilor cu autism se pot ameliora dacă au parte de îngrijirea necesară. Este nevoie de terapie și de acțiuni pentru a susține progresul și integrarea copiilor cu autism în societate.

Despre toate aceste probleme, dar și alte lucruri și dezvaluiri interesante pe Ego Life, luni, de la ora 21.00.

 

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *