Există rechini în Marea Neagră? Ce prădător se ascunde în adâncuri și cât de periculos este

Află care sunt șansele să dai peste vreun rechin dacă mergi pe litoralul Mării Negre.
Există rechini în Marea Neagră? Ce prădător se ascunde în adâncuri și cât de periculos este

Există rechini în Marea Neagră? Vestea că o turistă din România aflată în Egipt, pentru un sejur la Marea Roșie, a murit sfâșiată de un rechin i-a îngrozit pe muți dintre cei care și-au programat deja vacanța, iar unii se întreabă dacă nu cumva există posibilitatea ca și pe litoralul Mării Negre să existe astfel de specii feroce. Răspunsul specialiștilor în biologie marină îi va descuraja însă pe mulți: există rechini și în Marea Neagră. Iată însă cât sunt de periculoși cei existenți și ce șanse ai să te întâlnești cu un asemenea exemplar.

Există rechini în Marea Neagră

În întreaga lume, există peste 400 de specii de rechini. Dintre toate, doar trei sunt extrem de periculoase: Marele Alb, devenit celebru și datorită filmului „Fălci”, rechinul tigru și rechinul taur. Din fericire, apele Mării Negre nu sunt populate cu vreuna dintre aceste specii. Însă nu vă imaginați că în Marea Neagră nu există rechini deloc.

Singura specie care se găsește în Marea Neagră este câinele de mare. Dacă vă întrebați de unde îi provine această denumire, ei bine, scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă exact ca un lup, în momentul în care vânează.

Câinele de mare nu trăiește însă doar în Marea Neagră. Acesta a fost observat și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, dar și în apele reci ale Oceanele Atlantic sau Pacific.

Câinele de mare
Câinele de mare

Cât de periculos este Câinele de mare

În Marea Neagră, se află una dintre cele mai mari populații de rechini din acest gen. Spre deosebire de rechinii oceanici, câinele de mare este total inofensiv pentru om. Nu atacă oamenii și se hrănește în special cu pești, moluște sau cu diferite crustacee.

El traiește mai mult izolat la adâncimi de 50-90 metri, uneori până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10 m. Această specie de rechin are o talie mică. La maturitate, masculii nu depășesc 1,5 metri, iar femelele 1,7 metri, greutatea lor fiind între 6 și 14 kilograme.

Câinele de mare este coniderat cea mai blândă specie de rechini. Are culoarea cenușiu închis pe partea dorsală și laterale, iar pe burtă este alb-gălbui. Are un cap plat, dinți ascuțiți, așezați pe 6 rânduri, ochii foarte mari, de formă ovală. În plus, câinele de mare are câte un țep pe ambele înotătoare dorsale, motiv pentru care mai este cunoscut și sub denumirea de pește cu pinteni.

Vârsta medie a unui astfel de rechin este de 35-40 de ani, dar sunt exemplare care trăiesc și până la 50-75 de ani.

Câinele de mare
Câinele de mare

Populația acestei specii de rechin a scăzut considerabil în ultimii ani

Din păcate însă, în ultimii ani, această specie de rechini a fost văzută tot mai rar în Marea Neagră. Pescuitul excesiv este principala cauză pentru care populația de câine de mare este din ce în ce mai mică. Anual, în întreaga lume, se pescuiesc peste 15.000 de tone din această specie.

Carnea acestei specii de rechini este considerată una cu un gust foarte bun și sănătoasă, putând fi consumată sub diferite forme. De asemenea uleiul obținut din ficatul său este și el foarte apreciat. Iar pielea lui poate fi folosită în șlefuirea metalelor sau pentru confecționearea diferitelor obiecte de marochinărie.

9.4 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.