Găluște cu prune. Ingredientul secret pe care să îl adaugi ca să iasă delicioase

Găluște cu prune rețetă. Aluatul se face cu piure de cartofi, ouă și făină. Aluatul este turtit și tăiat în pătrățele
Găluște cu prune. Ingredientul secret pe care să îl adaugi ca să iasă delicioase

Găluște cu prune, rețetă simplă pentru un preparat apreciat de toată lumea. În cazul în care vreți să pregătiți un desert rapid și gustos, găluștele cu prune este alegerea perfectă pentru masa în familie. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente, iar modul de preparare este foarte simplu. Vă prezentăm mai jos câteva rețete de găluște cu prune.

Cum se fac găluște cu prune

Sfat: aluatul se face cu piure de cartofi, ouă și făină. Aluatul este turtit și tăiat în pătrățele. Prunele se introduc manual în găluște.

Găluște cu prune fără cartofi

Ingrediente

  • 300 ml apă
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 250 g făină
  • 1 ou
  • 8 prune mărișoare
  • 100 g unt
  • 150 g pesmet
  • zahăr
  • pudră de scorțișoară

Mod de preparare

Se spală prunele, se șterg cu un prosop de hârtie, iar apoi se taie în două și se scot sâmburii. Topiți untul într-o tigaie, adăugați pesmetul, care se rumenește până devine auriu.

Pesmetul este extrem de important pentru rețetă

Apa, uleiul și sarea se pun la fiert. Când apa începe să clocoteasca, se ia deoparte și se adauga toata făina. Amestecați cu lingura de lemn și lăsați să se răcească, pentru a putea frământa cu mâna. Adăugați oul și frământați cu mâna până se înglobează oul în aluat, care va deveni elastic și lipicios. În cazul în care se lipește de mână, mai adăugați făină.

Din aluat se face un sul mai gros pe planșeta pe care ați presărat făină și se taie bucăți cam de 2 cm. Se aplatizează cu mâna, se pune câte o jumatate de prună și se învelește. Se dă fiecare gălușca prin făină astfel încât să nu se lipească de masă. Se fierb în apa clocotită cu puțină sare. Se scot cu o paletă și se tăvălesc prin pesmetul rumenit. Le puteți servi cu zahar și scorțișoară.

Găluște cu prune cu griș

Ingrediente

  • 700 g cartofi albi făinoși
  • 150 g făină
  • 2 ouă medii
  • 50 g griș
  • 1 vârf cuțit sare
  • 180 g pesmet
  • 70 -75 g zahăr (pentru tăvălit)
  • 40 g unt (pentru pesmet)
  • 6 prune
  • 2-3 linguri zahăr (pentru prune)

Mod de preparare

Se spală cartofii și se fierb în coajă. Se spală prunele, se taie în două și se presară 3 linguri de zahăr peste ele. Se topește 40 g de unt, apoi se adaugă pesmetul care se rumenește bine. Se adaugă 75 grame zahăr. Se amestecă foarte bine și se lasă să se răcească. Apoi, cartofii fierți se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mică.

Galuste cu prune

Pasta de cartofi se lasă la răcit în jur de 5 minute. Se pun oule, sarea, făina, grișul și amestecați. Se va obține un aluat lipicios și omogen. Puneți apa la fiert și când începe să fiarbă, adăugați o lingură de ulei.

Dați o formă rotundă găluștelor, apoi puneți 3 sau 4 în apa clocotită până ce acestea se ridică la suprafață. Le scoateți cu o lingura și se pun în tigaia cu pesmet.

Găluște cu prune rețeta ungurească (gomboți)

În ungaria găluștele cu prune se numesc gombóc sau knédli

Ingrediente

  • 10-20 prune
  • 800 g cartofi fierți în coaja
  • 250 – 300 g făină
  • 2 oua întregi
  • o linguriță rasă de sare
  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr tos

Mod de preparare

Se pun la fiert cartofii în coajă, iar după ce s-au fiert, se scurg de apă și se lasă la răcit. Se decojesc, de preferabil cât încă sunt calzi, se zdrobesc cu presa specială sau se dau prin răzătoarea mică.

Adăugați peste cartofii zdrobiți 2 ouă întregi, sarea și o parte din făină. Se frământă compoziția, iar când simțiți că aluatul devine lipicios, mai adăugați făină. Se pune la fiert apa într-o oală mare – cam de 5 – 6 L și se adaugă 2 lingurițe de sare.

Prunele sunt foarte bune pentru sănătatea noastră

Când apa a început să clocotească se așează găluștele în ea. La început se duc la fund apoi se ridica singure la supra față. Găluștele trebuie să plutească liber în apa fierbinte.

În timpul în care au fiert gomboții se pregătește pesmetul rumen. Într-o tigaie largă, antiaderentă, se topește untul. Se toarnă pesmetul și se amestecă bine cu o spatula. Aproape de final se adaugă și zahăr tos. Zahărul se caramelizează și se tăvălesc găluștele în el, apoi se pune zahăr pudră și sunt gata de savurat.

Găluște cu prune de post

Ingrediente

  • 500g prune
  • 400g cartofi
  • 100g făină
  • 5 linguri zăhar
  • 50 ml ulei
  • 1 cană cu pesmet
  • 1 lingura scorțișoară

Mod de preparare:

Cartofii fierți în coajă se dau prin mașina de tocat carne. După ce s-au răcit se amestecă bine cu făina, o lingură zahăr, se face un sul din cocă și se împarte în porții egale.

Apoi fiecare se aplatizează în palme, se pune în mijloc 1 prună, se strânge bine aluatul în jurul ei apoi se pun galustele intr-un vas cu apa si sare pe foc.

Când s-au ridicat la suprafață, semn că sunt fierte, se scot găluștele cu o spumiera și se pun în vasul cu pesmet, scorțișoara, restul de zahăr, totul rumenit in ulei. Găluștele se tăvălesc prin acest amestec apoi se scot pe un platou și sunt gata de gustat.

Cine a inventat găluștele cu prune

Găluștele cu prune, cunoscute și ca gomboți cu prune, sunt un deșert tradițional din Europa Centrală și de Est, preparat din cartofi, făină, ouă, pesmet, scorțișoară și prune Desertul provine din regiunea Banatului, unde este cunoscut în limba sârbocroată ca gomboce

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *