Greșeala banală care îți poate strica murăturile. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă, riști să nu te mai bucuri de ele la iarnă

Atenție la acest ingredient

Scris de: Oana Matei

05 Oct. 2023

Greșeala banală care îți poate strica murăturile. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă, riști să nu te mai bucuri de ele la iarnă

În procesul preparării murăturilor, există un aspect important pe care mulți oameni îl ignoră și care poate submina întregul proces: utilizarea sării iodate. Deși sarea iodată este recomandată pentru a-i asigura organismului aportul necesar de iod, aceasta poate avea un impact negativ asupra gustului și calității murăturilor tale.

Murăturile se înmoaie. Le vei arunca

Sarea joacă un rol esențial în procesul de murare, ajutând la fermentarea și conservarea legumelor. Însă, utilizarea sării iodate poate duce la rezultate nedorite. Iodul din sarea iodată are un gust distinct și puternic și se poate transfera în murături, alterând aroma și gustul lor natural. De asemenea, iodul poate provoca tulburări în balanța de fermentație, afectând procesul de conservare și calitatea murăturilor.

Vezi și Ce trebuie să adaugi neapărat în borcan când pui castraveți la murat. Așa nu se vor înmuia deloc

De ce nu se pune sare iodată în murături?

Sarea iodată nu se folosește de obicei la prepararea murăturilor din mai multe motive:

  1. Gust neplăcut: Unul dintre principalele motive invocate împotriva utilizării sării iodate în murături este faptul că aceasta poate altera gustul natural al legumelor. Sarea iodată conține iod în combinație cu potasiu sau sodiu și poate adăuga un gust neplăcut și metalic produsului final.
  2. Afectarea aromei naturale: De asemenea, sare iodată poate afecta aciditatea și reacțiile chimice necesare pentru fermentarea corespunzătoare a legumelor. Unele substanțe chimice prezente în sare pot interfera cu procesul de fermentare și pot avea un efect negativ asupra aromei și texturii finale a murăturilor.
  3. Culoare schimbată: Iodul din sarea iodată poate provoca modificarea culorii legumelor murate. Acest lucru poate afecta aspectul estetic al murăturilor.
  4. Potențiale probleme de conservare: Sarea iodată poate interfereze cu procesul de fermentare și conservare a murăturilor. Acest lucru poate duce la o păstrare mai slabă și la riscul ca murăturile să nu reziste la fel de mult timp sau să nu aibă aceeași calitate pe termen lung.

În schimb, pentru prepararea murăturilor, este recomandat să folosești sare neiodată sau sare de murături, care este special formulată pentru acest scop. Sarea neiodată are o compoziție care facilitează procesul de conservare și fermentare, fără a afecta gustul sau aspectul murăturilor. Este important să urmezi rețeta și să utilizezi ingredientele potrivite pentru a obține cele mai bune rezultate.

Vezi și De ce fac murăturile floare, de fapt. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
7.8 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *