Hotelul pentru insecte, noua modă din grădinile românilor. Cum se face și ce beneficii are în agricultură

Cum să faci un hotel pentru insectele polenizatoare
Hotelul pentru insecte, noua modă din grădinile românilor. Cum se face și ce beneficii are în agricultură

Insectele fac parte din ecosistemul în care trăi. Fără ele nu am putea exista, practic. Așadar, este indicat să facem și noi ceva pentru ele. Putem încerca să le facem un hotel. Sună puțin neobișnuit, dar în cele ce urmează îți vom explica ce este acesta și care este rolul său, de fapt.

Ce este și la ce folosește un hotel de insecte

Practic, „hotelul de insecte” nu se referă la un spațiu unde insectele se duc să se odihnească, ci sunt construite ca ajutor pentru a-și forma colonii. De exemplu, albinele sălbatice își depun ouăle într-un astfel de hotel, apoi se dezvoltă în larve, iar când ajung la maturitate, părăsesc spațiul.

Hotelurile de insecte au un rol important, acela de a le oferi insectelor un loc pentru a-și face cuibul. Și nu, insectele nu au destul spațiu în natură pentru a-și face căsuțele lor. Habitatul natural al acestor animale este afectat de o varietate de factori, afectând astfel echilibrul ecologic. Populația de insecte este în declin în întreaga lume, iar acest lucru este valabil chiar și pentru insectele benefice pentru grădină, precum albinele.

Rata de mortalitate a albinelor devine o problemă din ce în ce mai mare peste tot în lume, fiind determinată de mai mulți factori. Multe insecte sunt îndepărtate din habitatul lor natural din cauza cantităților mari de pesticide și insecticide folosite în agricultură. Și urbanizarea și tăierea pădurilor reprezintă factori importanți. Așadar, este foarte important să oferim insectelor un loc pentru a-și face cuibul.

Cum trebuie să fie hotelul insectelor

Locația în care vei așeza hotelul pentru insecte este cel puțin la fel de importantă ca spațiul în sine. De multe ori, vedem cuiburi de albine atârnate în copaci. Însă albinele preferă, mai degrabă, un stup stabil, ferit de vânt, din care pot zbura fără ca stupul să fie legănat. Din acest motiv, se recomandă prinderea cuibului cu cabluri, pentru a i se asigura stabilitatea. În general, o locație orientată spre sud, cu mult soare, este perfectă.

Cel mai important aspect este ca mediul înconjurător să ofere o sursă suficientă de hrană și să fie bogat în flori. Albinele sălbatice și alte insecte utile trebuie să aibă acces la polenul din florile sălbatice pentru a-și hrăni larvele. Datorită dimensiunilor mari și căilor de acces de diferite dimensiuni, mari și mici, cuiburile mai mari tind să atragă specii variate de insecte, de la albine sălbatice la bondari, buburuze, fluturi și o mulțime de alte insecte. Urmând câțiva pași simpli, poți construi un hotel de insecte pentru grădină sau balcon, perfect pentru scopul utilizării ce va oferi insectelor un spațiu pentru înmulțire protejat.

Cum să construiești un astfel de hotel

Pentru a instala un cuib de albine sălbatice în grădina ta sau pe terasă ai nevoie de doar câteva articole. O metodă foarte rapidă și eficientă este construiești o căsuță pentru insecte dintr-o conservă de aluminiu. Materialele sunt ușor de găsit și de utilizat:

  • o cutie de aluminiu mare și curată, cu capacul îndepărtat;
  • tulpini de bambus sau de trestie;
  • un ferăstrău manual și unul cu ghidare;
  • o mașină de găurit;
  • șmirghel;
  • legături de cablu.

Nu sunt mulți pași pentru a definitiva așezământul temporar al albinelor, dar trebuie să ai grijă să nu devină o capcană pentru insecte.

Pasul 1

Întâi de toate, trebuie să pregătești tuburile în care vor crește larvele. Dacă ai cum, tuburile de bambus se pot culege chiar din natură. Dacă nu ai acces la ele, le poți cumpăra din magazinele de bricolaj. De obicei, tulpinile de trestie nu sunt solide pe cont propriu, dar se pot împleti și rula sub forma unui covoraș. Este important ca tuburile din bambus să nu aibă denivelări. Poți face găuri în tulpini cu o mașină de găurit sau cu o sârmă.

Pasul 2

În partea inferioară a conservei, fă câte o gaură la 3 cm de centru, pe stânga și pe dreapta, astfel încât să semene cu o priză. Introdu o legătură de cablu prin aceste orificii pentru a putea suspenda conserva de un copac tânăr și îngust.

Pasul 3

Taie tuburile de bambus sau de trestie în două bucăți cu o lungime de 10 cm. Trestia se taie cu foarfece de grădinărit foarte ascuțite, pentru a nu face așchii. Se recomandă să o îmbibi în apă înainte. După tăiere, las-o la uscat și apoi ruleaz-o. Pentru bambus, vei avea nevoie de un ferăstrău cu ghidare pentru tăierea tuburilor mai groase și de unul metalic pentru cele mai subțiri.

Pasul 4

Netezește unul dintre capetele plantei. Acest capăt va ieși din conservă și va fi cel pe care albinele îl vor folosi să intre și să iasă din căsuță. Pentru ca albinele să nu se accidenteze, este important ca acest capăt să fie neted și să nu aibă așchii.

Pasul 5

Introdu tuburile pe lungime în cutie. Acestea trebuie să se alinieze cu partea inferioară a acesteia. Astfel, insectele vor avea un mic acoperiș și, în plus, este important ca fiecare tub să fie atașat de bază pentru ca larvele să poată avea propriul lor spațiu. Pune cât de multe tuburi poți pentru a umple conserva. Acestea ar trebuie să fie atât de dese încât să nu cadă din conservă.

Pasul 6

Pune conserva la un unghi în care să pară că se află în cădere. Folosește legătura de cablu pentru a o prinde de un copac sau de o bucată de lemn.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine sunt câștigătorii de la “Te cunosc de undeva!”, sezonul 20
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *