Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

Când are loc sărbătoarea Întâmpinării Domnului
Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii februarie și are loc în fiecare an pe data de 2 februarie. Această sărbătoare este prăznuită la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care este bine să le respecți de Întâmpinarea Domnului 2023, pe 2 februarie.

Întâmpinarea Domnului 2023. Semnificația sărbătorii

Mântuitorul a fost dus de Fecioara Maria și dreptul Iosif la Templu pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice prunc de parte bărbătească întâi născut să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, potrivit crestinortodox.ro.

Pornind de la această sărbătoare, a rămas tradiția ca nou-născuții să fie aduși de mame la biserică pentru închinare și citirea moliftei de curățire la 40 de zile de la naștere. Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei aduce pruncul drept ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Citește și: „Rugăciunea către Sfântul Spiridon. Cuvintele puternice fac minuni. Ce e bine să rostești în această zi de sărbătoare

Întâmpinarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri

Această sărbătoare este un prilej pentru creștinii ortodocși să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Iată care sunt cele mai importante:

Ziua de 2 februarie se mai numește în tradiția populară și Sterenie sau Ziua Ursului. Se crede că în această zi anotimpul rece se confruntă cuc el cald. Potrivit tradiției, dacă în această zi este cald, iar ursul iese din bârlog, își vede umbra, se sperie și se retrage, iarna se prelungește cu 6 săptămâni. În schimb, dacă în ziua de Sterenie este înnorat, iar ursul nu își vede umbra, atunci primăvara se apropie.

La praznicul Întâmpinării Domnului, oamenii din mediul rural obișnuiau să meargă în livezi și să vorbească cu pomii fructiferi. Cei care nu au dat rod anul trecut sunt ameințați cu securea pentru a-i deteremina ca anul acesta să rodească.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinstită și respectată cu sfințenie pentru a avea spor în casă, belșug, binecuvbântare și pentru sănătatea cupiilor.

Citește și: „Sfinții Trei Ierarhi 2023. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce e bine să faci în această zi. Cele mai cunoscute tradiții

Ce nu ai voie să faci în ziua praznicului Întâmpinării Domnului

În această zi de mare sărbătoare sunt interzise anumite lucruri. Așadar, dacă vrei să îți meargă bine, ține cont de acestea.

  • Nu ai voie să mănânci nimic până la terminarea Sfintei Liturghii. În caz contrar vei avea probleme cu stomacul.
  • În ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi cu cei apropiați.
  • Potrivit tradiției populare, pe 2 februarie nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții.
  • În această zi nu ai voie să tai cu foarfeca pentru a nu fi invadat de gândacii forfecari.
  • În ziua praznicului Întâmpinării Domnului nu cere bani sau nu pretinde alte lucruri dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • În această zi nu se coase, nu se tricotează, nu se spală, nu se croșetează, și nu se mătură gospodăria. De asemenea, nu ai voie să calci rufe.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Citește și: „Când se pune busuioc sub pernă în 2023. Boboteaza, prima sărbătoare în care fetele nemăritate își pot visa ursitul

Acatistul Întâmpinării Domnului. Rostește-l în zi de sărbătoare și îți va fi de mare folos

Condacul 1

Astăzi aleasa Maică merge de la Betleem la Ierusalim, iar dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele ei ca un nor ușor este purtat. Iar noi, nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfântă, împreună cu bătrânul Simeon cântăm celei binecuvântate: Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Icosul 1

Cetele cerești, plecate spre pământ, văd pe Cel Unul Născut, pe Făcătorul lor și Stăpânul a toată făptura, în brațele feciorești ale Maicii celei neispitite de bărbat, mergând la Ierusalim, purtat ca un Prunc, și bucurându-se, cântă Lui și Împărătesei Fecioare laudă de sărbătoare:
Vino, Împăratul cerului și al pământului, în cetatea Marelui Împărat, Sionul cel sfânt;
Vino, Dumnezeule Preaînalt, din înălțimile cerești în biserica pământească și făcută de mâini;
Vino, Fiule Unule Născut, și Te sălășluiește cu oamenii pe pământ;
Vino, Mielul Cel nevinovat și dumnezeiesc, să Te aduci Domnului, Cel din ceruri;
Vino, Preacurată Porumbiță, Mireasă fără de bărbat, a Sfântului Duh;
Vino, Mielușea neîntinată, Maica neprihănită a Mielului Hristos;
Vino, Pruncă de Dumnezeu aleasă, Fiica cea preadorită a lui Dumnezeu Tatăl;
Vino, Împărăteasa Cerului, Stăpâna cea bună a întregii lumi;
Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Continuarea o poți citi aici.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.1 27 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *